John Starling - Waitin’ on a Southern Train (1982)

Country
Label: Sugar Hill

1. New Delhi Freight Train (3:18)
  2. We Know Better (3:22)
  3. Carolina Star (2:58)
  4. The Other Side of Life (2:26)
  5. Waitin on a Southern Train (3:53)
  6. Heart Trouble (2:23)
  7. Homestead in My Heart (3:25)
  8. Hey Bottle of Whiskey (2:56)
  9. Those Memories of You (3:56)
  10. Slow Movin' Frieght Train (3:26)
avatar van potjandosie
het tweede solo album van wijlen John Starling. nog zo'n vergeten meesterwerkje, althans voor de liefhebber van dit genre. heb dit album 3 keer achter elkaar beluisterd en het verveelt geen seconde. het enige minpunt aan dit album is de korte speelduur.

John Starling (volledige naam John Lewis Starling) overleed in 2019 en was getrouwd met zangeres Fayssoux Starling. zij was een favoriete zangeres van Emmylou Harris en zong o.a. mee op haar albums "Pieces of the Sky" en "Elite Hotel" en maakte 2 solo albums, "Early" (2008) en "I Can't Wait (2014).

Emmylou Harris noemde hem 1 van haar mentoren, die haar aanspoorden om muziek te maken. op de verzamelaar "Songbird" (rare tracks & forgotten gems) speelde John Starling met haar samen op het nummer "First in Line". op het album "Slidin' Home" van John Starling & Carolina Star zingt hij met haar een duet van "In My Hour of Darkness" bekend van het Grievous Angel album van Gram Parsons.

op dit gevarieerde album horen we een authentieke mix van country en bluegrass in een heldere productie, die nergens gedateerd of oubollig aandoet. geweldig spel op o.a. dobro, fiddle en pedal steel aangevuld met de rustgevende stem van John Starling en prachtige harmonievocalen van o.a. Claire Lynch.

de aanstekelijke melodie "New Delhi Freight Train" opent dit album, een nummer van de uit Lubbock, Texas afkomstige singer/songwriter Terry Allen die het klassieke "Juarez" album maakte. van dit nummer staat ook een fraaie versie op het Little Feat album "Time Loves a Hero", prachtig gezongen door wijlen Lowell George.

prachtige ballads als "We Know Better" met een pedal steel partij van Mike Auldridge, "Homestead in My Heart" en "Slow Movin' Freight Train" worden afgewisseld met iets meer up-tempo nummers als de bluegrass van "Heart Trouble", het honky-tonk ritme van "Hey Bottle of Whiskey" en de klassieker "Those Memories of You" (een nummer van Alan O'Bryant) met een heerlijke pedal steel solo. dit nummer verscheen ook op het "Trio" album van Emmylou Harris, Dolly Parton en Linda Ronstadt.

al met al een sprankelend klinkend album met goede songs, waarop geweldig wordt gemusiceerd.
deze muziek zal ook liefhebbers van de vroege albums van Emmylou Harris aanspreken.
John Starling maakte tevens een hele reeks echte bluegrass albums met de band The Seldom Scene, waarvan 1 met singer/songwriter Jonathan Edwards. volgens ouwekock een geweldig album, maar ik vermoed dat deze "out-of-print" is. bedankt voor de post en tip Willem B bij zijn 1e album "Long Time Gone". ook op dit album niet echt bluegrass, maar ook zeker geen Nashville country.

Album werd geproduceerd door John Starling en Paul Craft
Recorded at Studio by the Pond, Hendersonville, Tennessee

de muzikanten op dit album:
John Starling: rhythm guitar, lead vocals
Mike Auldridge: dobro, pedal steel
Tony Brown: piano
Sam Bush: fiddle (1 & 6), mandolin
Barry "Byrd" Burton: acoustic, electric lead & rhythm guitars, slide guitar
John Cowan: bass, harmony vocals
Paul Craft: lead guitar, rhythm guitar, harmony vocals
Claire Lynch: rhythm guitar, harmony vocals
Alan O'Bryant: rhythm guitar, harmony vocals
Kenny Malone: drums, percussion
Blaine Sprouse: fiddle