Johnny Cash - Easy Rider (2020)

Alternatieve titel: The Best of the Mercury Recordings

3. The Big Light
  4. The Night Hank Williams Came to Town

met Waylon Jennings

5. Let Him Roll
  6. W. Lee O'Daniel (And the Light Crust Dough Boys)
  7. Ballad of a Teenage Queen

23. Goin' by the Book
  24. The Wanderer

met U2

avatar van goldendream
Een vraagje voor de kenners: welke verzamel uit zijn periode bij Mercury is de beste?
Deze hier of deze: Johnny Cash - The Mercury Years | Releases | Discogs ?

Deze hier biedt twee voordelen op het eerste zicht: 6 nummers meer + mooiere hoes. Alleen weet ik niet welke van beide de beste nummers bevat.

avatar van teus
goldendream schreef:
Deze hier of deze: Johnny Cash - The Mercury Years | Releases | Discogs ?

Vind persoonlijk deze de betere van de 2
Natuurlijk ook gebaseerd op mijn smaak

Dank voor het antwoord.
Intussen heb ik bijna alle nummers kunnen plaatsen bij het album van herkomst, behalve de nummers 10, 11 en 12. Dit zijn oude nummers die wellicht tussen 1986 en 1993 heropgenomen werden, maar ik kan ze niet thuisbrengen. Weet iemand meer?

avatar van Wandelaar
Er moet een tijd geweest zijn dat je er niet over piekerde een album van Cash te kopen uit zijn Mercury-periode. Na bijna 30 jaar Columbia zat de 'man in het zwart' ineens zonder contract: afgeserveerd. Toegegeven, het ging niet zo heel goed meer met de platenverkoop. Mercury ontfermde zich over de countryheld en dat bleef zo tot 1991. Nu is er een complete box uitgekomen van die periode, maar misschien is dat toch een beetje te veel van het goede. Deze 1 CD/2 LP Easy Rider is wel precies genoeg.

Hoe beluisteren we nu die periode 1986-1991? Allereerst is het materiaal prachtig geremasterd en klinkt het als nieuw. En dan valt bovendien op hoe Cash als midden vijftiger nog springlevend is, ook al is er iets van de glans uit eerdere decennia verdwenen. Cash is hier toch nog volop een entertainer en goed bij stem. Dat kan ik, met alle respect, niet zeggen van zijn latere werk in de serie American Recordings. Columbia kreeg hem terug, Rick Rubin deed bijzondere dingen met Cash tot aan zijn dood. Ik respecteer het, maar luister er niet graag naar.

Bijzonder op dit album zijn de eerste twee nummers met Roy Orbison, Jerry Lee Lewis en Carl Perkins. Geslaagde opnames van het album Class of '55: Memphis Rock & Roll Homecoming (1986) en nu dus voor het eerst in prima audio. The Big Light werd geschreven door Elvis Costello,The Wanderer is met U2, waarmee duidelijk wordt dat we ons echt in de jaren tachtig bevinden.
Niet alles kan ik thuisbrengen, zoals ook hierboven genoemd. Dat vraagt om nader onderzoek.

De discografie van Cash is vrijwel onuitputtelijk en ook voor zijn verzamelaars kun je wel een aparte wand in je huiskamer inrichten. Niet normaal, zoveel is er al uitgebracht. Het wordt dus een beetje kersen-pikken als je met deze artiest aan de slag wilt. De bekende Columbia-verzamelaars heb ik al en nu dus deze erbij met de jaren die we eerder wel mochten vergeten. Onterecht zoals blijkt. Ik vind het mooi en dus 4 sterren waardig.

avatar van AbleMable
goldendream schreef:
Dank voor het antwoord.

In 1988 zijn deze opgenomen. Er zijn toen veel oude nummers opnieuw opgenomen, een gedeelte verscheen in 1988 op plaat/cd, Hall Of Fame Series. Deze zit ook in de Complete Mercury Recordings boxset. En ook nog een CD met nog meer opname's uit deze opnamesessie's maar dan niet eerder uitgebracht. En op deze twee cd's staan dus de drie nummers die je opnoemt.

avatar van goldendream
Dank voor de verduidelijking.
Deze verzamelaar staat me wel aan: een periode van 5 à 6 jaar gebundeld op 1 schijfje met respect voor chronologie.
Met de andere verzamelaars blijf ik worstelen: een overaanbod aan keuze met materiaal uit zijn eerste jaren en zo goed als niks met het beste van zijn latere werk (vanaf pakweg 1965).
Bestaat er een verzamelaar die een deftig aanbod biedt van zijn werk vanaf midden de jaren '60 tot begin de jaren '80?
Deze bij de link lijkt me nog aanvaardbaar, hoewel het een chaotisch boeltje is en veel albums genegeerd worden.
Johnny Cash - (The Storyteller) I Love Country | Discogs
'The Essential 1955 - 1983' lijkt me ook goed, maar hij is moeilijk te vinden en ook heel prijzig.

avatar van teus
goldendream ik zou voor Johnny Cash - The Legend (2005) gaan ...heel mooi overzicht

Niet te verwarren met The Legend Of (ook 2005) geeft een korter overzicht met enkele tracks van de American serie
Het is maar wat je wilt

avatar van nlkink
Dat zal deze Johnny Cash - The Legend (2005) zijn, teus. Die heb ik een paar jaar geleden ook aangeschaft, voor de belachelijke som van € 12,-. Vier discs met 104 liedjes van Cash, één disc vol met allerlei bekende artiesten met wie hij heeft gewerkt in zijn lange carrière. Uiteraard ook een disc met de hits een disc met nummers die hij bekend heeft gemaakt zonder dat het hits waren en een disc met de titel American Songbook.
Er staat geen enkel nummer van de American Recordings serie op maar wel een 'nieuw' nummer dat hij in die periode heeft opgenomen, nl. de fraaie Dylan compositie Forever Young.