Get Him Eat Him - Arms Down (2007)

Label: Absolutely Kosher

1. 2x2 (2:16)
  2. Diminutive (2:52)
  3. Push & Pull (2:33)
  4. Just So (3:24)
  5. Exposure (2:52)
  6. The Coronation Show (1:59)
  7. What We Do (3:16)
  8. Leaders in Doubt (1:39)
  9. CBT (3:44)
  10. Get Down (2:59)
  11. Present Tenses (3:21)
  12. Patronage (2:47)
  13. Murphy Bed (3:39)
avatar van Justinx
Pak hem en eet hem op! Zo heet deze band, in het Engels Get Him Eat Him. Zeker geen normale naam. De muziek van deze band is dan ook alles behalve normaal te noemen. Noem het een vreemde eend in de bijt; enigszinse hedendaagse pop en rock met rare uitschieters. Deze ''uitschieters'' worden in enkele nummers verzorgt door Zach Condon, niemand minder dan het geniale brein achter de band Beirut. Zoals je hopelijk wel weet is Beirut een band die wereldmuziek maakt en sterk haar invloed haalt uit de Balkan. Condon is op sommige tracks te horen waaronder 2 x 2, een nummer dat een lekker kenmerkend ''Beirut-refrein'' heeft. Dit betekend dus veel Balkan-bombast met blazers en andere kenmerkende instrumenten. Een nummer dat na de eerste luisterbeurt al lekker in het gehoor ligt, net als de muziek van Beirut doet. Get Him Eat Him bestaat uit vijf leden te weten vocalist en gitarist Matt LeMay, bassist Joe Posner, drummer en percussionist Jeff Wood, gitarist Jason Sigal en toetsenist Kevin Sparks. Een fijne bezetting van muzikanten die samen heel wat geluid kunnen produceren. Zoveel dat er in sommige nummers geen vaste structuur meer te vinden is. Dat is meteen duidelijk het zwakste punt van Get Him Eat Him op het onlangs verschenen Arms Down, het tweede album van de band. Alleen Zach Condon lijkt voor een vaste en constante structuur te zorgen, maar ook hij is niet op ieder nummer te horen. Het is tenslotte maar zijn hobbybandje, waarmee hij af en toe samenkomt. Arms Down is daardoor net niet helemaal overtuigend genoeg om mooi gevonden te worden. Het lijkt allemaal wat afgeraffeld. De dertien aanwezige nummers hebben gemiddeld een speelduur van nog geen drie minuten (met zelfs een aantal nummers die nog geen twee minuten kunnen volmaken), wat ervoor zorgt dat dit album maar een krappe 35 minuten aan muziek biedt. Daarvan is ongeveer de helft van de nummers erg sterk, dus tel je minuten uit. Dan blijft er niet veel over. Een mager gevoel krijg ik dus bij Get Him Eat Him, wat ik persoonlijk heel erg jammer vind. Vooral Zach Condon had meer invloed moeten tonen.

Mijn eindconclusie is dan ook een matige. De heren van Get Him Eat Him hadden, zoals ik al zei, veel meer uit dit plaatje kunnen halen. De matige pop en rock nummers zijn soms niet perfect uitgewerkt en hebben weinig structuur. Ook zijn de nummers wat aan de korte kant, wat deze cd niet allemaal ten goede komt. Heel erg jammer, ik had hier veel meer van verwacht. Misschien dringt deze muziek pas later door, maar dat zie ik helaas niet meer gebeuren. Nu geef ik Arms Down een matige 6 - of in MusicMeter termen 3* - voor een band waar ik zeker nog wel een toekomst in zie. Dit is gewoon hun dipje, laten we het daar op houden.