Yall So Stupid - Van Full of Pakistans (1993)

Label: Rowdy

1. Introduce Me (3:25)
  2. 85 South (3:48)
  3. Interlude (0:10)
  4. Van Full of Pakistans (4:51)
  5. Interlude (1:14)
  6. Bowl of Soul (3:48)
  7. Interlude (0:48)
  8. The Plant (4:50)
  9. Interlude (0:24)
  10. Bootled Beatdown (5:14)
  11. Interlude (0:35)
  12. Family Tree (3:59)
  13. Dirt Road White Girl (4:06)
  14. Interlude (0:22)
  15. Monkey Off My Back (3:47)
  16. Interlude (0:13)
  17. Super Nigga (4:05)
  18. Yall (5:01)
  19. On & On (4:40)
  20. Interlude (1:41)
  21. You Wouldn't Understang (3:34)
  22. 85 South [Remix] (4:26)
raffael77
Ik stem wel als eerste. Dit is zie boven een groep die bij het bekende label Rowdy records zat. Illegal zat daar ook bij die bekend zijn van samenwerking met EPMD en solo plaat natuurlijk van Jamal.
Lekker album dit en jammer dat ie zo onderschat word omdat het echt underground is.

Harco
Classic.

avatar van P Jay
Wat een onterecht onbekend album: wat'n kwaliteit! Beeld je in The Pharcyde qua innovativiteit, MC-stijl, capaciteit om sterke gezongen hooks te zingen en jeugdige onbevangenheid maar dan door een East Coast-bril uitgevoerd, denk aan de stijl van D.I.T.C. = dan heb je Yall So Stupid, 4 uitstekende MC's met inventieve vette producties van Spearhead X en Da King & I.

De MC's trekken alle registers open en spreiden een heel arsenaal aan frisse flows tentoon. Ze zijn rapgewijs in staat om volledig in de spotlichten te staan met beats (die overigens wel formidabel zijn) die een dienende functie hebben en die met verve vervullen. Ze raken genoeg verschillende onderwerpen aan om interessant te blijven, maar vooral vormelijk zijn ze een genot om naar te luisteren. Ook hier merk je een duidelijke New Yorkse invloed en sound. Je hoort helemaal niet dat ze uit Atlanta komen.

Ook qua producties zijn ze schatplichtig aan acts als Pharcyde, Hieroglyphics en dan oostelijk aan de hele jazzy boombapscène van The Big Apple. Van het melige "Van Full of Pakistans" (met een sterk gezongen refrein à la Pharcyde) tot het regae-geïnspireerde "Bootleg Beatdown", van het up-tempo archaïsche "85 South" tot het hypnotiserende jazzy "Family Tree". De beats zijn gewoon ijzersterk. Een vleugje swing op "Bowl of Soul" (met perfecte Diamond D-sample), een subtiel leidend rhodex-sample'tje op "Super Nigga" en wat mistige intoxicerende sfeertjes op "The Plant" en "Yall". Hoogtepunten zijn legio en enkel op het einde zijn enkele nummers niet meer van eminente topkwaliteit, maar nog steeds zeer sterk, ik denk aan "On & On", "You Wouldn't Understand",... .

Zeer jammer dat zo weinig mensen dit kennen, want het is echt de moeite waard. Zeer talentvolle jonge kerels die met jeugdig enthousiasme ijzersterke flows op tafel leggen op originele aantrekkelijke beats. Een absolute klassieker uit het Zuiden met die zo geïdealiseerde midnineties NYC-sfeer.

EPMD
ik heb em blind besteld, geen enkel nr van gehoord... Ben heel erg benieuwd.. Maar ik denk haast niet dat ik teleurgesteld zal zijn...

avatar van P Jay
EPMD schreef:

Waar heb je die dan besteld, Eser? Die is toch out of print? Ik heb hem tweedehands nog op de kop kunnen tikken.
Dit album zal jou wel bevallen, denk ik!

EPMD
supervetchill album!! Underground maar een vette classic!! Alles is goed aan dit album!!

Social_Mask
Ik heb hem 1 keer vlug beluisterd, maar dan voor de helft. Het klonk wel leuk. Deed inderdaad wel denken aan Pharcyde en soorten. Leuke titel ook . Zal er eens aandachtig naar luisteren, maar 1 uur is wel verdomd lang.

Improvision
Het deed mij wat aan the Low End Theory denken, zeker een goede plaat.

avatar van panjoe
panjoe (moderator)
Ik snap de vergelijking met the Pharcyde, maar ik mis toch een beetje het melodische van Bootie Brown & co. Als je het zo bekijkt is de vergelijking Yall So Stupid - The Pharcyde m.i. een beetje dezelfde als Arrested Development - De La Soul. Ook dit is (net als 3 Years, 5 Months...) zeker een genietbaar album, maar het mist net iets, de x-factor zogezegd, om een klassieker te worden.

Okee, genoeg vergeleken. Lekkere, typische 90's hiphop met een positieve vibe. Een dikke voldoende.

avatar van MAS
MAS
Een goede keuze voor het HHAVDW. Dit is precies mijn soort hiphop. Ik geef het 4 sterren met kans op verhoging!

avatar van principal2000
Laat ik zelf ook een bericht bij dit album plaatsen, aangezien ik hem heb aangedragen als HHAvdW . We hebben het hier over een typisch jaren ´90 hip-hop album wat -in mijn ogen- nog steeds fris klinkt. De beats zijn meestal een beetje uptempo. Dit draagt eraan bij dat dit album naast fris ook vrolijk klinkt. De MC's zijn vermakelijk, zowel qua teksten als qua flow en stemgeluid. De basis voor een goed album is daarmee al gelegd. Hoewel ik niet ieder nummer evensterk vind, komt geen enkel nummer in aanmerking voor een score onder de 3*. Sterker nog, de meeste nummers scoren 3,5* of hoger. Ik zie in de voorgaande commentaren dat er vergelijkingen met Pharcyde, DITC, A Tribe Called Quest en Hiero. Qua sound past het wel een beetje in dit rijtje. Dit betekent niet dat dit gewoon kloonen zijn van voorgaande acts, maar enkel dat hun sound vergelijkbaar is. Al vind ik DITC over het algemeen toch iets harder en rauwer dan deze jongens. Toppers zijn in mijn ogen: Family Tree, Introduce Me, Monkey Off My Back, The Plant en Yall. Ach, zoals gezegd: ieder nummer is genietbaar.

Leuk dat het je bevalt MAS (had ik stiekem ook verwacht)!

avatar van V.B.
Mwah Mwah, normaal hou ik wel van deze oldschool vibe, maar dit vond ik een beetje saai. Ik kwam er moeilijk doorheen! Ik heb wel veel plezier gehad aan het beluisteren van de teksten, die op den duur erg grappig waren! Voorlopig 3,5* maar misschien gaat hij nog groeien.

FightForMore
Ik ben ook een fan van de '90 sound, maar ik vond dit ook saai. Ik kan het niet echt beschrijven, want de tekst zijn vermakelijk en grappig. Waarschijnlijk ligt dit aan het feit dat ie ook zo langdradig is en er eigenlijk niet zo origineel met de '90 sound is omgesprongen. Ik moet deze helaas een drie geven en ik vrees dat ik hem niet meer zal luisteren, dus is er weinig groei mogelijkheid.

Rene1979
Heb deze ooit lang geleden op vinyl gekocht, en laatst afgestoft. Sindsdien weer regelmatig op de tafel.. Classic.