Keleketla! - Keleketla! (2020)

Zuid-Afrika / Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten
Electronic / Wereld
Label: Ahead of Our Time

Mssr Renard
Nog nooit zoveel guests op een plaat gezien.

Wel heel veel interessante namen als Tenderlonious, Antibalas, Tamar Osborn en Tony Allen.

De band Keleketla! zegt mij niets, maar iets zegt mij, dat dit te vinden is op Bandcamp.

avatar van meneer
Ik dacht eerst aan een Zeeuwse band, de ‘Lamaketta’s’. Verbastering van het bekende Lamaketta oftewel ‘Laat maar, ik heb het al’.

Wel grappig, is dit een Afrikaans woord dat ‘Keleketla’ ? Want dan lijken Zeeuws en Afrikaans best wel op elkaar. De tribe naam van mijn zwager is nl ‘Mokokè’. Zeeuws voor ‘Moet ik ook hebben’.

Mssr Renard
Het is Afrikaans inderdaad. Dit project is gestart vanuit Zuid-Afrika.

Met hulp van ColdCut, ook niet onbelangrijk. Leuke electronic/afrobeat kruising.

avatar van Choconas
meneer schreef:
Wel grappig, is dit een Afrikaans woord dat ‘Keleketla’? Want dan lijken Zeeuws en Afrikaans best wel op elkaar. De tribe naam van mijn zwager is nl ‘Mokokè’. Zeeuws voor ‘Moet ik ook hebben’.

Mooie gedachtegang, maar nee, Keleketla! is geen Afrikaans woord. De naam Keleketla! betekent “antwoord” (als in “vraag en antwoord”) in Noord-Sotho (Sepedi), één van de elf (andere) officiële landstalen van Zuid-Afrika, tevens de moedertaal van de oprichters van deze groep. Op de hoes staat het als volgt:

E ileng nonwane? (The call)
Keleketla! (The response)

Keleketla! is trouwens een samenwerking tussen het Britse elektronische duo Coldcut en een omvangrijke groep Zuid-Afrikaanse artiesten en muzikanten uit de VS, het VK en Nigeria. Het project nam zijn aanvang toen de oprichters van de Johannesburg’s Keleketla! Library een open uitnodiging stuurde naar Coldcut voor een samenwerking. Coldcut’s Matt Black en Jonathan More togen daarop naar Johannesburg om daar opnamen met de vocalisten te maken en de inspiratie van de plek vast te leggen. Vervolgens werden deze opnames nog aangevuld met studio-opnames in London, de VS en Lagos. Een belangrijk hoofdthema van het Keleketla!-album is muziek als een activistisch antwoord.