Tigran Hamasyan - The Call Within (2020)

Armeniƫ
Jazz
Label: Nonesuch

1. Levitation 21 (5:05)
  2. Tigran Hamasyan - Our Film (5:13)

met Areni Agbabian en Artyom Manukyan

3. Ara Resurrected (8:22)
  4. At a Post-Historic Seashore (1:39)
  5. Space of Your Existence (4:42)
  6. The Dream Voyager (5:05)
  7. Tigran Hamasyan - Old Maps (2:30)

met Varduhi Art School Children's Choir

8. Tigran Hamasyan - Vortex (5:19)

met Tosin Abasi

9. 37 Newlyweds (3:33)
  10. New Maps (6:17)
avatar van AOVV
Erg leuke plaat van de Armeense pianovirtuoos Tigran Hamasyan, die zijn wonderlijke spel op The Call Within weet te kruiden met invloeden uit de folklore van zijn geboortegrond. Zo zingt op Old Maps een kinderkoor uit zijn geboorteplaats mee in de achtergrond. Op Vortex horen we een markante gastbijdrage van Tosin Abasi van Animals as Leaders, die de song prompt een extra dimensie lijkt te geven.

Over het algemeen is dit een vrij drukke plaat, waar ook duchtig wordt geïmproviseerd. De soundscape At a Post-Historic Seashore zorgt wel voor heerlijk welgekomen rust, en ook Old Maps klinkt eerder als zalving voor de ziel.

Voor het overige draait veel om de persoon van Tigran zelf, diens creativiteit, originaliteit en virtuositeit, en zijn betrachting hier steeds verder in te willen gaan. Dat hoeft van mij echter niet, want dit album laat een prima balans tussen alle uitgespeelde kwaliteiten van Tigran horen.

4 sterren

avatar van AOVV
Mag ik deze last-minute toch nog tippen, aERodynamIC?

AOVV schreef:
Mag ik deze last-minute toch nog tippen, aERodynamIC?

Dat mag, heb het al een keer gehoord. Ben een beetje Tigran-moe denk ik

Ik volg Tigran nu al weer wat jaartjes, maar ik merkte dat de vermoeidheid wat toesloeg. Ik vond zijn laatste albums toch telkens wel weer een zit en werd er vaak onrustig van. Iets wat ik met mijn kennismaking in 2011 (A Fable) totaal niet had.

De aansporing van AOVV en het opduiken als nummer 1 in het lijstje van een verkoper van een platenzaak in Delft zette mij ertoe aan om dan toch naar zijn laatste worp te luisteren met als conclusie datgene wat ik hier beschrijf: ik hoor wederom het talent, maar waar Tigran mijn hoofd en hart aanvankelijk wist te beroeren, daar is dat nu al een tijdje alleen het hoofd.

Tigran wil voor mijn gevoel net iets te graag en dat gaat voor mij ten koste van spontaniteit, iets wat nodig is om ook het hart te bereiken. Dat doet ie ook nu weer net iets te weinig.

Gelukkig staan er genoeg mooie momenten op om van te genieten. Maar of ik weer datzelfde gevoel terug zal krijgen als ten tijde van mijn ontdekking in 2011?! Ik hoop het, maar het lijkt er niet meer op.