Bart Kaëll - Dag en Nacht (1997)

1 stem

België
Label: Sony

1. Een Nieuw Begin (4:04)
  2. Madeleine (3:10)
  3. Kijk Me Aan (3:58)
  4. Eenzaam Zonder Jou (2:51)
  5. Liever in Z'n Schoenen (2:53)
  6. Zeven Wereldzeeën (2:49)
  7. Stapelgek op Jou (3:02)
  8. Zeg Nooit Nooit (2:11)
  9. Ik Leg de Sleutel Onder de Mat (3:39)
  10. Slaap Kindje Slaap (2:16)
  11. Ik Vlieg (3:29)
  12. Heb Jij een Vuurtje voor Mij? (3:39)
  13. Lili Marleen (3:28)
avatar van 2MY
2MY
Verrassend degelijk album van Bart Kaell... toevallig in handen gekregen bij mijn research naar nummers voor m'n schlagertopic.

Sterke opener met 'Een Nieuw Begin' waar al duidelijk wordt in welke richting hij in z'n carrière uiteindelijk wou opgaan: rustige pianopop. Mooi rustig nummer, veelbelovend. Tekst is van Johan Verminnen, vertelt het begeleidend boekje mij.

Helaas worden er ook luchtige partydance-nummers verwacht, en dat resulteert in de draak Madeleine. Jammer dat dit nummer op het album staat, want dit is een echte commerciële stinker.

Eenzaam Zonder Jou (incl. Het Kan Niet Zijn) is een mashup van twee Will Tura nummers, overgoten met een reggae-achtig sausje en in duetvorm met de Nederlandse Glennis Grace. Geslaagde mix trouwens. Blijkbaar werd dit nummer later ook als single uitgebracht, maar dan met Lisa Del Bo...

De helft van het album is geproducet door Peter Koelewijn, Ik Leg de Sleutel Onder de Mat werd volledig door hem geschreven, en van Lili Marleen en Zeven Wereldzeeën heeft dhr. Koelewijn de tekst geschreven. Op Zeven Wereldzeeën hoor je trouwens dat Bart Kaell toch een behoorlijke zangstem heeft.

'Liever in Z'n Schoenen' is dan weer zo'n overbodige cover (Break My Stride - Matthew Wilder). En Stapelgek op Jou een domme eurodance-track.

De volledige cd bestaat uit 2 schijfjes: track 1 - 10 op de eerste cd ('Dag'), De laatste drie (met de hitsingles) staan op 'Nacht'. Het ware logischer geweest als hij Madeleine, Stapelgek en Liever in Z'n Schoenen ook naar de tweede schijf had verbannen en het op CD1 sober en eenvoudig had gehouden.

Enfin, 't is zijn plaatje, dus hij doet maar.

** 1/2