Havukruunu - Uinuos Syömein Sota (2020)

Finland
Label: Naturmacht

1. Uinuos Syömein Sota (5:47)
  2. Kunnes Varjot Saa (5:00)
  3. Ja Viimein on Yö (4:44)
  4. Pohjolan Tytär (6:03)
  5. Kuin öinen Meri (5:56)
  6. Jumalten Hämär (1:23)
  7. Vähiin Päivät Käy (9:09)
  8. Tähti-yö Ja Hevoiset (8:31)
avatar van Don Cappuccino
Beluister de volledige plaat: Uinuos Syömein Sota

Deze plaat wordt in metalkringen zeer enthousiast ontvangen en ik snap wel waarom. Havukruunu heeft een ontzettend dynamische plaat neergezet met een viking blackmetal sound die me doet denken aan bands als oude Enslaved, Moonsorrow, Bathory en Immortal. De band kan uithalen met scherp thrashy riffwerk en rechttoe rechtaan rocken, maar ook prachtige atmosferische passages neerzetten met koorgezangen waarbij Ulver (Bergtatt) weer naar voren komt. De koorgezangen op deze plaat zijn ronduit episch en de gitaarsolo's zijn ontzettend sterk. Er is ook goed nagedacht over de algehele flow van de plaat: richting het einde worden de nummers steeds ambitieuzer, en het album sluit zelfs af met een ambientsoundscape.

avatar van AOVV
Episch is wel een woord dat deze plaat treffend beschrijft. De vergelijking met bands als Bathory en Moonsorrow (ik noem deze twee omdat dit wellicht de duidelijkst merkbare referenties zijn) snijdt zeer zeker hout.

Dit is een behoorlijk gevarieerde plaat geworden. Blijkbaar ook al hun derde (ik had nog nooit van de band gehoord), en dat hoor je wel. Het spelplezier is aanwezig, maar daarnaast weten deze lieden ook gewoon donders goed hoe ze een overdonderende sfeer moeten neerzetten.

Over een score moet ik nog eens goed nadenken, maar dit lijkt me wel minimaal 4 sterren te gaan worden!

avatar van AOVV
Heerlijk epische viking black metal, moet ik besluiten. De hoes is een knappe afspiegeling van de muziek. Dit klinkt grimmig, onheilspellend en ietwat mysterieus. Waar de eerste zes songs nog behoorlijk conventioneel zijn, durft Havukruunu op de laatste twee tracks (de beste van het album wat mij betreft!) te experimenteren. Die ambient outro van afsluiter Tähti-yö Ja Hevoiset vind ik geweldig sfeervol gedaan, en laat me wat wezenloos achter, na een overdonderende luisterervaring.

4,5 sterren

avatar van RuudC
Een tijdje geleden gekocht op bandcamp en ik draai deze toch best vaak met een koptelefoon op de fiets. Helemaal niet verkeerd zo tien kilometer in de schemering (met veel wind de laatste tijd)