Logic - No Pressure (2020)

Label: Def Jam

1. No Pressure (2:55)
  2. Hit My Line (4:25)
  3. GP4 (4:34)
  4. Celebration (3:50)
  5. Open Mic\\Aquarius III (5:04)
  6. Soul Food II (5:34)
  11. Dark Place (3:15)
  12. A2Z (3:09)
  13. Heard Em Say (3:36)
  14. Amen (2:27)
  15. Obediently Yours (6:09)
avatar van Frank West
Wat mij betreft het eerste Logic album dat echt de moeite waard is, sinds The Incredible True Story. Album doet me denken aan zijn oude mixtapes en Under Pressure. Hij heeft me zeer positief verrast!

avatar van Yestsida
Dit schijnt zijn laatste te zijn.

zaaf
klopt. hij is retired.

tja, zat daar nou meer in... het nummer Under Pressure vind ik nog steeds een fantastisch nummer, ook tekstueel komt hij hier goed voor de dag.

dit niveau haalde hij nimmer meer, hier ook niet. wel beter dan zijn laatste drops.

avatar van thgryda
Zijn debuut was geweldig, de opvolger ook nog heel genietbaar. Daarna was het plots over en ging hij overal wat commerciële featurings droppen en kwam hij zelf met twee tenenkrullend saaie, melige albums aanzetten. Zijn vorige album heb ik geeneens geluisterd. Maar ik hoor her en dee dat dit afscheidsalbum terug een Under Pressure light vibe zou hebben. Deze week maar eens beluisteren.

avatar van Yestsida
De opvolger van zijn debuutalbum, Under Pressure.

Dit zesde studioalbum van Logic gaat terug naar de basis en valt het beste te vergelijken met zijn allereerste album, zie ook de titel uiteraard. Voor het eerst sinds toen kroop hij weer in de studio met zijn mentor No I.D., Thalia is teruggeschroefd naar oorsprong en brengt net zoals in het begin leuke feitjes over de creatie van dit album en hij heeft geen gastartiesten meer uitgenodigd (enkel onbekend rapper Silas heeft een niet-gecrediteerde strofe op Celebration).
Logic heeft goede tot zeer goede albums op zijn naam staan maar toch had ik voordat dit album uitkwam in 2020 geen zin in dit project wegens de afschuwelijke voorganger Confessions of a Dangerous Mind.

No Pressure is puur muzikaal gezien misschien wel zijn beste album tot op heden. Hij is werkelijk waar terug naar de roots gegaan en heeft zich ditmaal niet bezig gehouden met een groot sciencefiction-verhaal en diept zijn verzonnen fictieve personages van crew Aquarius III niet verder uit. Wel rapt hij er over op de tweede helft van Soul Food 2.
Dit album draait om muziek, niets meer en niets minder.

De raps van Logic zijn meesterlijk op deze plaat en inhoudelijk heeft hij wederom iets te zeggen. Zo heeft hij het over de twijfel na haatcomments online, zijn dagelijkse leven als getrouwd man en vader van een zoon, zijn beginperiode, zaken/personen die hem geïnspireerd hebben en ga zo maar verder. Tekstueel, gelukkig, weer een grote sprong naar voren sinds zijn vorige album.
Geen commercieel ingezongen (R&B-)refreintjes te vinden op deze plaat en Logic houdt zich ook voornamelijk bezig met rappen, niet met zingen of harmoniëren.

De producties voelen over het algemeen heerlijk old school aan en er is goed gebruik gemaakt van klassieke samples. Perfect klinkt moderner en is de banger op No Pressure.

Hier is geen zwak nummer op te vinden. Lekker ongecompliceerde Hip Hop waar je van zowel de vocalen als de producties ten volle van kunt genieten. Eentje voor fans van het genre, met de (pop-)mainstream heeft hij weinig rekening gehouden. Zonder meer ook zijn meest volwassenplaat.
Obediently Yours vind ik trouwens een onwijs prachtige en krachtige outro. Logic heeft hier zelf weinig mee te maken maar die man (Orson Welles) verwoord prachtig wat er zo fout is aan racisme. Héél sterk!

Normaal gezien ging hij na dit album op pensioen en was dit dus zijn zwanenzang geweest, het was een mooi en passend afscheid geweest. Logic is echter een rapper, zij stoppen zelden tot nooit definitief.
Hierna bracht hij hetzelfde jaar nog een beattape uit en vorig jaar zagen zelfs 2 mixtapes het daglicht (eentje onder de naam Doc D/Doctor Destruction).
Dit jaar zou zelfs een nieuw album uitkomen genaamd Vinyl Days!

Dikke 4*