Christian Death - Only Theatre of Pain (1982)

Label: Frontier

1. Cavity - First Communion (4:06)
  2. Figurative Theatre (2:41)
  3. Burnt Offerings (3:43)
  4. Mysterium Iniquitatis (2:46)
  5. Dream for Mother (3:21)
  6. Stairs (Uncertain Journey) (3:06)
  7. Spiritual Cramp (2:55)
  8. Romeo's Distress (3:15)
  9. Resurrection - 6th Communion (3:45)
  10. Prayer (2:41)
  11. Deathwish * (2:13)
  12. Romeo's Distress * (3:22)
  13. Dogs * (2:53)
  14. Desperate Hell * (4:24)
  15. Spiritual Cramp * (3:22)
  16. Cavity - First Communion * (3:44)
perfume
Een van de betere gothic bands van weleer met een onvergetelijke Rozz Williams die al heel jong een muzikale duizendpoot was! Helaas ook veel te jong gestorven door suicide waarschijnlijk veroorzaakt door zijn drank-en drugsprobleem. Spiritual Cramp en Deathwish blijven legendarsich. Hij ageerde met zijn muziek vooral tegen conservatieve en streng christelijke groeperingen en halvegare TV dominees die je in Amerika elke dag op TV hun leugens en bedrog hoort spuwen.

Mee eens. Goed album. Al vind ik Atrocities beter. Kan ik hier niet vinden by the way. Maar en fin toch een lekker album

Jean-Maurice
Rozz Williams (zanger en frontman) schreef dit album toen hij 18 was. Opmerkelijk want zelden heb ik een album gehoord met zoveel tekstuele diepgang en muzikale hoogstandjes. Het album wordt gezien als de voorloper van de latere gothic rock. Ik heb het album pas veel later ontdekt (eind jaren 90) maar behoort sindsdien tot mijn favorieten.

avatar van Reint
Ik ben momenteel een korte ontdekkingstocht door de goth-subcultuur aan het maken, waarbij deze plaats als ground zero van de Amerikaanse goth rock wordt aangeduid (45 Grave en The Cramps waren inderdaad van een andere orde). Het is inderdaad een behoorlijk singuliere plaat. Erg agressief, met een bizarre balans tussen agressieve en oorverdovende sludge riffs en sfeermakerij door middel van echo, kerkklokken en spookachtige orgels. Alles wordt bij elkaar gehouden door de aanwezigheid van Rozz Williams.

Niet echt mijn ding, maar ik kan horen dat dit een behoorlijk artistieke bedoening is in een genre wat af en kan verzanden in kitsch en drama.