Fern Knight - Seven Years of Severed Limbs (2003)

Folk
Label: Normal

1. She Who Was So Precious to You (4:51)
  2. If I Could Write a Book About You (4:11)
  3. Wolf I (3:45)
  4. Theme (2:45)
  5. Kingdom (4:29)
  6. Wolf II (4:36)
  7. Chelyabinsk (4:46)
  8. Boxing Day (7:55)
  9. Mark the Days Off on Your Wall (11:50)
  10. Sunday Afternoons (7:00)
  11. Dog Named Summer (3:51)
Fern Knight heb ik leren kennen heel wat jaren geleden toen je nog een bepaalde downloadsite had waar je voor een 1 dollar een album kon downloaden. Als je een bepaald album downloadde zag je ook direct groepen die dezelfde soort muziek maakten. Op deze manier het tweede album van Fern Knight 'Music for wiches and alchemists' gekregen waar ik direct van onder de indruk was. Vergeleken met dat album is dit eerste album bijzonder minimaal.
Fern Knight is een Amerikaanse psychedelische neo folk band, opererend vanuit Washington. Voorbeelden waren de oudere Britse folkbands zoals Steeley Span en Pentangle. Dat hoor je op dit album nog niet zo, hoewel men wel op eigen manier de donkere , spookachtige pastorale sfeer probeerden neer te zetten, een sfeer die ook bij deze Britse folk/rock bands te horen was. Fern Knight werd al snel in het new folk wereldje gestopt, met daarbij natuurlijk Espers als meest bekende. Daar waren veel contacten mee en zangeres/celliste Margaret Ayre heeft daarmee zelfs nog even gespeeld. Een aantal leden van Espers en Fern Knight hebben nog samen gespeeld in gelegenheidsband The Valerie Project. Ergens staat dat de muziek van Fern Knight klinkt als een smakelijke griezelige hommage van de Keltische-Appalachian traditie.
In ieder geval hoor je dat wel goed op deze eerste plaat van het viertal. Langzame muziek, sommige zeer uitgerekte nummers, voortslepende zang begeleid met monotone muziek. Heerlijke muziek als achtergrond bij beelden van mistige oeroude bossen, waar mensen half verdwaald door heen treden.
Fern Knight geeft wat mij betreft hier direct een visitekaartje af en deze eerste plaat is een prima basis voor de vervolgplaten waar Fern Knight daadwerkelijk los komt. Hier tast men het psychedelische folkwereldje nog wat af en dat is ook mooi.