Mz.412 - Infernal Affairs (2006)

Zweden
Electronic / Metal
Label: Cold Meat

1. Preludiumh (0:58)
  2. Infernal Affairs I (7:06)
  3. Vredens Skvadron (5:39)
  4. Point of Presence (6:00)
  5. Lord, Make Me an Instrument of Your Wrath (4:56)
  6. Epilogh (1:23)
  7. Inkant 12 SLE (8:00)
  8. Unhealing Wounds (5:32)
  9. Mourning Star (6:05)
  10. Infernal Affairs II (4:41)
  11. Postludiumh (4:30)
TJN
De zwarte legers vallen aan! Dit doden leger walst over de plaat en vernietigd alles op zijn weg. Niks is veilig alles moet dood. Het gekletter van de wapens, groot gonsend wapentuig, trompetgeroffel, ze komen! Dit album lijkt een beetje op het vorige. Verschil is dat de kwaliteit van de productie is verbeterd, verder is het is wat zwaarder, minder schel, er zit meer controle, meer rust in dit album, hoewel bij sommige nummers de chaos compleet is en het lijkt alsof je in een machine meereist onderweg naar een battle geïnstrueerd door je captain van hel. Blieb. Hier en daar lijkt er iemand geëlektrocuteerd te worden maar dat mag de pret niet drukken, de machine gonst verder, zelfs ruimtelijk. Track 5 is een rustpunt in de plaat met mooie soundscapes, waarna we ons, na een minuut paranoïde stemmen gehoord te hebben bevinden in een groot gebouw. Het is overduidelijk dat er een killer in de buurt is, we moeten hier weg! Een of ander moordlustig buitenaards wezen is ons op het spoor! Argh.. toch wel leuk die producties van CMI.

TJN
Na een upgrade van mijn set tot de conclusie gekomen dat deze plaat uiterst vakkundig in elkaar zit. De geluidskwaliteit is zeer goed wat het luistergenot ten goede komt. Deze plaat komt pas goed tot zijn recht met een installatie die een soundstage kan neerzetten, een breed klankbeeld die het geluid buiten de speakers plaatst. Eén van de beste platen van CMI die ik tot nu toe gehoord heb.

Sietse
is dit vergelijkbaar met het oudere werk van hen, of is dit ondertussen al een solo werk van Henrik Nordvargr Björkk

TJN
Naast deze ken ik verder alleen Nordik Battle Signs uit 1999, die plaat is qua donkerte te vergelijken, de donkere mars naar het slagveld. Nordik Battle Signs doet wat gedateerd aan in tegenstelling tot Infernal Affairs, daar wordt gebruik gemaakt van alle mogelijke moderne apparatuur, geluiden en snufjes, zo lijkt het. In die zin is Nordik Batte Signs een compleet andere plaat met totaal andere sound. Andere samples, vind zijn oorsprong meer in klassiek. In ieder geval zijn Henrik Nordvargr Bjorkk, Jonas Drakhon Aneheim and Jouni Ulvtharm Ollila ook verantwoordelijk voor deze schitterende productie.

TJN
Oeps, klopt niet wat ik hierboven schrijf. Ik was in de war met een een andere plaat. Nordik Battle Signs doet totaal niet gedateerd aan. Vind zijn oorsprong ook niet in klassiek maar is een te vergelijken plaat als Infernal Affairs (niet Internal).

TJN
Sietse, bedankt voor de tip. Ik was er nog niet opgekomen bandleden van MZ.412 na te speuren.
Henrik Nordvargr Björk.. een flinke lijst van uitgaven in het heerlijke donkere gebeuren. Een aantal dingen zijn zeker de moeite waard. Inmiddels ook wat bestelt bij OEC. Dit werk is totaal anders wat MZ.412 voortbrengt. Nordvargr heeft een tiental verschillende projecten opgestart die ieder zijn eigen kenmerken hebben qua muziekstijl. Hij heeft de Dark Ambient zo uitgespit, alles eruit gehaald wat er volgens hem inzit dat er nu gezegd wordt dat hij aan zijn laatste plaat bezig is in dit genre. Hij heeft dan ook de afgelopen 10 jaar 100 platen uitgebracht.. veel in samenwerking, maar toch. Hij schijnt weinig slaap nodig te hebben. Misschien toch een soort vampier??:)