Zakk Sabbath - Vertigo (2020)

Label: Magnetic Eye

1. Black Sabbath (6:18)
  2. The Wizard (4:27)
  3. Wasp / Behind the Wall of Sleep / N.I.B. (10:40)
  4. Wicked World (5:16)
  5. A Bit of Finger / Sleeping Village / Warning (15:11)
avatar van ZAP!
De opener. Er komt maar één vraag in me op: waarom?

Deranged
Black Sabbath fan zoals de meeste weldenkende mensen denk.

Doet een vrij sterke imitatie van Ozzy zijn vocalen destijds.

Inderdaad redelijk overbodig.

Maar wel geinig.

avatar van Zagato
Hij treedt toch al een hele tijd voor de lol op onder deze naam? In dat kader moet je het album ook zien volgens mij. (mompelt iets over de verjaardag van het debuutalbum van BS)

avatar van ZAP!
Ik heb die opener niet eens uitgeluisterd, ik weet wel een oneindig veel betere versie.
Maar het ga ze goed hoor.

Mssr Renard
Zo erg is dit toch niet?

Zakk doet gewoon wat hij wil.
En als Ozzy een coverplaat mag opnemen, dan mag Zakk dat toch ook? Hij is tenminste wel degene die No More Tears van Ozzy naar een hoger niveau tilde.

Deze hobbyband van Zakk is trouwens aangevuld met Clutch-drummer Jean Paul Gaster (niet op deze plaat), Exodus/Testament-drummer John Tempesta (ook niet op deze plaat) Danzig/QOTSA/Eagles-drummer Zoey Castillo, bassist Rob Nicholson (oas Rob Zombie).

En tja de stem. Ik heb de zang van Zakk nooit geweldig gevonden, maar ik vind de stem van Ozzy al helemaal niets (toen niet en nu niet). Maar dat is ook niet waar Sabbath om draaide toch? Riffs, drums en gitaarsolo's. En dat zit hier wel snor toch?

avatar van ZAP!
Zang is toch wel cruciaal bij Sabbath. Ozzy heeft een fenomenale rock / metal stem, zeer gemeend en eerie. Maar als je d'r niet van houdt...

Deze ben ik alweer vergeten, maar tuurlijk, Zakk magg.

Mssr Renard
Ik zei het verkeerd: ik ben mij er erg van bewust hoe belangrijk de zanger van het originele liedje is, vooral als dat de versie is die legendarisch is geworden.

Sabbath is natuurlijk legendarisch en de wereld is zo gewend aan de stem van Ozzy op Sabbath-originals, dat het altijd moeilijk zal blijven om een ander deze songs te horen zingen.

Maar bij was Sabbath vooral interessant om de gitaar/drums. De zang was iets dat ik maar op de koop toe nam. Ditto met de teksten.

avatar van ZAP!
Ken de teksten van Sabbath niet, krijg altijd maar flarden en losse woorden en zo mee, behalve 'Paranoid' = geniaal. Maar wanneer ik een zanger niet blief, gaat het heel lastig worden nog echt van de muziek te genieten. Echt vette pech voor jou dat je zo'n verfijnde smaak qua zangers hebt (gebbetje!).

Mssr Renard
Oh, maar dat heb ik niet hoor. Ik ben helemaal niet zo een pop-liefhebber.
Een zanger is ook een instrumentist. De zang staat je aan of niet.
Ik vind bijvoorbeeld Andy Latimer van Camel heel leuk zingen, maar ik vind Frank Sinatra niet leuk (ik noem maar wat).

Ozzy en Axl en Hetfield kan ik gewoonweg niet aanhoren, omdat het mij persoonlijk tegenstaat. Ik zal nooit zeggen dat ze niet goed zijn. Lemmy is trouwens ook zo een zanger die je onmogelijk goed kunt noemen, of Dave Brock (Hawkwind) of Frank Bornemann (Eloy, vreselijke zang), maar mij toch echt na aan het hart liggen.

Sabbath en Ozzy legden een soort blauwdruk vast voor wat we metal zijn gaan noemen (samen met de andere usual suspects), maar daarom hoef ik het nog niet geweldig te vinden, zeg maar.
Al zal ik met name de eerste vier platen van de band nooit slecht waarderen. Maar met plezier naar Ozzy luisteren zit er voor mij niet in.

avatar van ZAP!
Hetfield ook al niet... van Axl kan ik het beter begrijpen.
En tja, 'goed', dat kom je al gauw bij een technisch verhaal uit over stembeheersing, ademhalingstechnieken, wat is het bereik, kan je ook arpeggio's, enz.? Op zich best interessant, maar in de praktijk weinig ter zake doend, daar zijn we het wel over eens ook.