Judy Dyble is van 13 februari 1949 en was één van de oprichters van Fairport Convention en zong op het debuutalbum van deze Britse folk band. Dit vond allemaal in de tweede helft van de jaren ’60 plaats. Een vriendschap met Ian McDonald leverde voor haar ook niet de gewenste band op en nadat haar relatie met McDonald verbroken werd, veranderde de band waar ze op dat moment samen in zaten, langzaam in King Crimson. Ze bleef muziek maken, trok zich op een gegeven moment terug uit de muziek, maar in 2003 kwam ze terug en bracht meerdere albums uit. In november 2019 maakte ze bekend dat ze leed aan longkanker.
In 2015 zag ze de progressieve rock band Big Big Train aan het werk. Deze band maakt al jarenlang geweldige albums, die soms ook wel folky invloeden hebben. Ze hierna één ding zeker, ze wilde met hun frontman David Longdon samenwerken.
Gelukkig is dat ervan gekomen, anders hadden we niet kunnen genieten van een prachtige kruisbestuiving van pure folk naar progressieve rock. Dat is wat je voorgeschoteld krijgt op “BETWEEN A BREATH AND A BREATH” dat onder de naam Dyble Longdon is uitgebracht.
“ASTROLOGERS’ is het eerste nummer en het is een licht swingende song met een wals achtig ritme. Prachtig gezongen door Dyble en de samenzang tussen de twee is ook hemels. “OBEDIENCE” is voor mij één van de hoogtepunten, ook weer rock met duidelijke folkinvloeden, heerlijk uptempo en het werkt naar een hoogtepunt toe, geweldig! “TIDYING AWAY THE PIECES” is een softer nummer, met een prachtige trompetdeel. Het titelnummer is een relatief kort nummer met een mooie opbouw. Het langste nummer is getiteld “FRANCE” en in dit elf en een halve minuut durende pareltje vind je alles terug waar deze twee artiesten in uitblinken. Gecombineerd met voor pop/rock muziek bijzondere instrumenten als accordeon, viool, fluit, glockenspiel en nog veel meer, dit alles maakt van dit nummer een geweldige song, tempowisselingen en mooie melodieën doen de rest. “WHISPER” is ook weer zo’n nummer waar je voor moet gaan zitten, want het is een sfeervolle song met heerlijke ingrediënten, zoals een prachtige gitaarsolo en goed geplaatste tempowisselingen. Het korte : HEARTWASHING” sluit “BETWEEN A BREATH AND A BREATH” af met gesproken tekst van Dyble.
In 42 minuten krijg je dus 7 prachtige nummers te horen en dit doet je verlangen naar een volgende samenwerking tussen Judy Dyble en David Longdon. Die gaat er echter niet komen, omdat de longkanker Dyble op 12 juli fataal werd. Ze stierf op 71 jarige leeftijd en dit album is een waardige en mooie nalatenschap van een prachtige zangeres.