mijn eerste kennismaking met de muziek van de in 1969 in Oberlin, Ohio geboren Dirk Powell. de man is een autoriteit op het gebied van banjo en fiddle spel gebaseerd op Appalachian folk en heeft 4 Grammy Awards op zijn naam staan. hij groeide op in een gezin met diepe Kentucky roots. Dirk Powell was lange tijd begeleider van Joan Baez en was vele jaren lid van de cajun band Balfa Toujours, die opgericht werd door zijn vrouw Christine Balfa, de jongste dochter van Dewey Balfa, bekend van de legendarische cajun groep The Balfa Brothers.
zanger/multi-instrumentalist/songwriter Dirk Powell woont sinds 1992 in de staat Louisiana en heeft daar een eigen studio in Breaux Bridge, een klein stadje in de buurt van Lafayette. hij produceerde of co-produceerde albums van o.a. Rhiannon Giddens, Loretta Lynn, Irma Thomas en The Raconteurs. hij deed mee aan de befaamde Transatlantic Sessions, een geweldig samenwerkingsverband van Engelse, Ierse, Schotse en Amerikaanse muzikanten met Angelsaksische roots. 4 leden van de huisband van die sessies, Michael McColdrick, John McCusker, James Mackintosh en Donald Shaw spelen mee op dit album en die "Celtic" invloeden zijn duidelijk hoorbaar op dit heerlijke, gevarieerde album met verder een mix van Appalachian folk, cajun en een vleugje country.
het album opent met de prachtmelodie van het mid-tempo "Everything is Alright", een nummer dat direct blijft hangen. ook bijzonder fraai zijn de traditionele ballad "The Silk Merchant's Daughter" en de eigen geschreven, intense ballad "I Ain't Playing Pretty Polly", een schrijnende aanklacht over dronken mannen geweld tegen vrouwen door de eeuwen heen, met prachtige vocalen van Rhiannon Giddens en zijn dochter Amelia.
andere mid-tempo nummers als "Olivia", "The Little Things" met extra vocalen van Sara Watkins, bekend van haar werk met Nickel Creek, The Watkins Family en haar solo albums, en het vrolijke in cajun stijl gespeelde "Les Yeux de Rosalie" dragen bij aan de fijne flow van dit album, waarop ik slechts 2 mindere tracks kon ontdekken, het wat melige met een vervelend koortje voorziene "Jack of Hearts" en de afsluitende piano ballad "One Note".
al met al een heel coherent album met veel songs die overtuigen en indruk maken. als genre zou ik deze als folk/roots benoemen. met country heeft het weinig van doen. een album dat voor de liefhebber van het roots/americana genre het ontdekken waard is.
Album werd geproduceerd door Donald Shaw & Dirk Powell
Principal recording at the Cypress House, Bayou Teche, Louisiana
Additional recording at Glo-Worm, Glasgow, at Open Door Studios, Limerick and Sean Watkins at home in Los Angeles
All songs by Dirk Powell, except "The Silk Merchant's Daughter" (traditional) & "Les Yeux de Rosalie" (co -written Michael McColdrick)
de muzikanten op dit album:
Dirk Powell: lead vocal, acoustic & electric guitar, fiddle, fretless banjo, bass, piano, mandolin, keyboards, button accordion, percussion, mellotron
Donald Shaw: accordion, piano
Michael McColdrick: fiddle, whistle, vocals, bodhran
John McCusker: fiddle, vocals, strings
James Mackintosh: drums, percussion
Amelia & Sophie Powell: vocals
Rhiannon Giddens: vocals (5,9,11), viola, minstrel banjo
Sara Watkins: vocals (3), fiddle & featured vocal (7)
Bill Smith: drums, vocals
Jamie Dick: drums, percussion