Regina Spektor - 11:11 (2001)

Folk
Uitgebracht in eigen beheer

1. Love Affair (2:24)
  2. Rejazz (3:41)
  3. Back of a Truck (5:54)
  4. Buildings (4:45)
  5. Mary Ann (3:01)
  6. Flyin' (2:01)
  7. Wasteside (2:24)
  8. Pavlov's Daughter (7:45)
  9. 2.99 Cents Blues (3:37)
  10. Braille (4:57)
  11. I Want to Sing (3:58)
  12. Sunshine (2:24)
Met afstand het beste album dat Regina tot nu toe heeft gemaakt. Natuurlijke productie, geniale lyrics die heerlijk zijn om helemaal uit te pluizen en een aantal van haar allerbeste nummers ("Back Of A Truck", "Daniel Cowman", "Braille", "Buildings" en "Pavlov's Daughter"). Als ik overgeproduceerd werk als "Soviet Kitsch" of "Begin To Hope" hoor mis ik het spontane van dit album wel een beetje...

avatar van Teunnis
Regina Spektor maakt geweldige muziek. Haar laatste twee albums waren minder goed, omdat ze meer bekendheid wilde en daarom popliedjes ging maken.

Dit is haar eerste album en zeker ook haar beste. Regina Spektor schrijft al haar liedjes zelf. Dat is haar kracht, ze is een van de beste songwriter ter wereld. Deze nummers zijn stuk voor stuk heel origineel en neigt naar het absurde.

Dit album staat vol met geweldige teksten die eigenlijk alleen Regina Spektor kan verzinnen. Vooral Pavlov's Daughter is geweldig. 7 Minuten en 43 seconden lang genieten. Het gaat over een hond. Er was ooit een onderzoek over het gedrag van honden en dat heette Pavlov's Dog. Lees dit stukje maar:

Pavlov's daughter woke up in the morning
Heard the bell ring
And something deep inside of her made her want to salivate
So she lay there drooling on her pillow
So she lay there, the sun skimming her skin,
and drooling on her pillow

Waarschijnlijk gaat het daar over. In dit nummer slaat ze in het begin met een stok op een houten stoel als percussie. Ze begint meteen met een geweldig stukje. Ze zingt het niet echt, het is eerder een soort van rappen:

The grave diggers getting stuck in the machine
pickings getting slim, slimmer
I hear them say my name
regin-ah, regin-ah, regin-a-ah

yes I'm putting the boulder to my ear
and I still can't hear
whadya think I was an amateur
playin' with my tempa-cha-cha-cha-cha-ture?

Echt geweldig! Dit moet je ooit eens in je leven hebben gehoord. Ongekende klasse!

avatar van fatima
Ani DiFranco zonder leadguitar. Goed maar niet echt bijzonder.

Wel bijzonder. Prachtig. Vooral de tweede helft van het album vind ik zeer de moeite waard, met name Braille vind ik dan ook meesterlijk. Tot nu toe nog geen slecht album van Regina Spektor gehoord. Nu alleen Songs nog....

Louis2703 schreef:

Dan heb je het beste dus nog niet gehoord

Als je dit mooi vind, dan moet je Songs fantastisch vinden. Wel eerst heel vaak luisteren. Heel erg veel plezier met Songs.

avatar van Boogie
Verassend album, mooie, grappige en vreemde lyrics.
je hoort dat ze zelf veel plezier heeft met het zingen.

avatar van Teunnis
De twintigste stem! Nu kijken of dit ontzettend hoge, maar terechte, gemiddelde stand blijft houden.

En Boogie, Songs moet je ook zeker luisteren. Begin to Hope en Soviet Kitsch zijn ook zeker niet verkeerd, maar wel veel minder origineel en spannend.

avatar van Darkzone
Op "The Afterglow - A Tori Amos Community" zitten ook heel wat Regina Spektor-fans, en toch ken ik haar muziek niet.

Is het te vergelijken met Tori's muziek (buiten de vleugel), nu of toen?

Ik snap de vergelijking met Tori wel, maar dit is veel vrijer, voor mijn gevoel. En wellicht ook iets meer meer cabaret/musichall-achtig, bij vlagen.

De composities zijn wat speelser en minder strak omlijnd en dat levert bijzonder intrigerende muziek op. Het is ook wel wat gevarieerder dan de laatste platen die ik van Tori heb gehoord (ben bij haar al een paar albums geleden afgehaakt). Ik kan je Regina zeker aanraden, voor mij is het in ieder geval wel een bijzonder leuke ontdekking.

Pavlov's Daughter
Back of a Truck

Ik heb toch maar deze in mij Top 10 gezet ipv Soviet Kitsch. Beide zijn van ongekende klasse, maar deze is misschien net iets gevarieerder.

Leuk om te zien dat jij dit ook waardeert, herman. Probeer ook Songs en Soviet Kitsch, die zijn net zo speels en vrij. Haar laatste twee zitten in een iets strakker commercieel jasje, maar daar zitten ook een paar briljantjes bij.

avatar van Shinobi
Nadat ik het heerlijke Us en Hero op 500 Days of Summer had gehoord besloot ik ook maar eens het gehele werk van mevrouw Spektor te gaan luisteren en in chronologische volgorde. Met 11:11 als eerste dus.

Ik moest alleen wel even door Love Affair en Rejazz door zien te komen, gelukkig kwam daarna Back of a Truck en ik voelde dat het goed zat. Het kabbelt daarna nog heerlijk door met: Buildings, Pavlov's Daughter (opmerkelijke poging tot rappen ) en 2.99 Cents Blues.

Voor nu 4, 0 sterren, nu op naar Songs.

avatar van Zidaan
Ook ik ben via 500 days of summer in bekend geworden met Regina dankzij het prachtige nummer "Us". Nu ben ik geheel onbekend met haar muziek, is dit album gewoon het best om mee te beginnen?

Zidaan schreef:

Beetje late reactie, maar je kan het best met Begin to Hope (meer instrumenten, meer aandacht besteed aan productie). Songs is ook wel toegankelijk (enkel piano en stem). Deze en Soviet Kitsch zijn af en toe een beetje ontoegankelijk (met name Pavlov's Daughter). Far is de mindere van de vijf.

En als je Regina Spektor een beetje heb leren kennen is Mary Ann Meets Gravediggers... een aanrader. Een soort van Best Of van haar eerste drie albums.

avatar van Ataloona
Verrassende plaat, vrij intiem en vrij minimaal qua instrumenten, je wordt meegesleept door haar stem die je de hele tijd bij de aandacht houd. Een mooie stem die begeleid word door een contrabas en vaak de piano en wat percussie. Zo krijg je een vrij leeg sfeertje eigenlijk, maar dat is toch niet helemaal het geval door de prachtige stem. Ze durft veel met haar stem te doen op bv. Pavlov's Daughter. Intrigerende plaat, lekker speels en ik ben benieuwd naar de rest van haar discografie, voor nu een 4,5*

avatar van Ste*
Ik vind het moeilijk kiezen welke Regina-plaat mijn favoriet is, omdat er eigenlijk voor mij niet eentje echt tussenuit springt. Maar, als ik moet kiezen is het toch deze. Elk nummer is eigenlijk prima, met Rejazz, Pavlov's Daughter en Braille als uitschieters.

Wat hou ik toch van de stijl van deze vrouw. Ben erg blij dat ik haar 3 jaar geleden bij toeval heb leren kennen.

Yann Samsa
Ik vind het niet moelijk kiezen, dit is veruit de beste Spektor. Of toch alleszins de meest eigenzinnige en tegendraadse. De latere Regina zocht het in de meer gezapige en standaard popnummers, hier mag het allemaal wat subtieler. De vele culturele referenties in de nummers is smullen. Wat is ze toch heerlijk ondeugend in Pavlov's Daughter.

Unieke beelden:

Na 17 jaar voor het eerst - voor zover bekend is - live gespeeld. En dat terwijl ze al meer dan tien jaar roept dat ze haar eerste twee albums helemaal niks vind.

avatar van Teunnis
Er zou dit jaar een geremasterde heruitgave komen van 11:11 ter ere van het 20-jarig jubileum, maar voorlopig is het nog angstvallig stil, terwijl de verjaardag al geweest is.

Haar man (Jack Dishel a.k.a. Only Son) heeft gelukkig laten weten dat ze het niet vergeten is: https://twitter.com/OnlySonMusic/status/1413262719030120453.

Volgend jaar zou het de beurt moeten zijn aan Songs.

avatar van Teunnis
Een zeer verlate update, maar kort na bovenstaand bericht kreeg ik een mailtje dat er een speciale box set van 11:11 komt in mei 2022. Prijskaartje: 120 euro exclusief dikke verzendkosten (voor Europa iig) en belasting/heffingen. Oei. En toch ga ik hem aanschaffen, want die box set is me een gaaf ding. Een dubbel-live-album (met meerdere nummers waar zelfs ik nog nooit van had gehoord) en foto’s, notities, foldertjes e.d. van die tijd. Allemaal prachtig vormgegeven.

Voor de minder gestoorde fans: Regina heeft via Instagram laten weten dat er dit jaar ook een reguliere vinylversie komt.

avatar van hrmnbstr
Voor de geïnteresseerden: inmiddels is dit album ook weer verkrijgbaar op cd! (Zonder de bootlegs, maar dat mag de pret niet drukken.)