Mssr Renard
De eerste plaat van deze jazz-supergroup is al direct raak. Het idee was om niet alleen continenten/landen te overstijgen, maar ook generaties. Zo is Renee Rosnes al een aantal decennia bezig en heeft al meerder awards gewonnen met haar werk. Zij is ook de bandleider. Wat jongere bandleden zijn bijvoorbeeld Melissa Aldana, die ook inmiddels al flink wat roem aan het vergaren is.
Van deze groep ken ik verder drummer Allison Miller en klarinettist Anat Cohen waar ik ook al flink wat platen van heb geluisterd.
Dat al deze geweldige artiesten hier samen spelen is voor mij natuurlijk fantastisch. De samenstelling van de band verandert voortdurend met eigenlijk voornamelijk pianist Renee Rosnes, drummer Allison Miller en trompettist Ingrid Jensen als vaste kern.
Een aantal songs is door de bandleden zelf geschreven, waarvan het meerendeel door Rosnes, die ook de covers (Beatles, Stevie Wonder, Lee Morgan) arrangeert. Op de twee zangstukken zingt Cécile McLorin Salvant, die ik ook (nog) niet kende, maar die ik wel een erg mooie stem vind hebben. Gek genoeg is het Beatles-nummer instrumentaal. Ik ken niet veel van de Beatles, dus weet ook niet hoe het origineel klinkt.
Ik ben voornamelijk geïnteresseerd in het eigen werk. Met zoveel compositorisch talent in de band, valt het me op, en ook enigszins tegen dat Aldana, Cohen en Ueda, alledrie maar één song aanleveren en Ingrid Jensen geen. Al is Jensen wel degene die het Beatles-nummer arrangeerde voor de band. Dus die tellen we dan mee. Het door Cohen geschreven en met Rosnes co-gearrangeerde Nocturno is samen met de opener van Alisson Miller en Frida van Aldana de mooiste stukken van de plaat.
Ik vind de tweede plaat van Artemis wel een stuk beter, maar deze is en blijft interessant omdat zowel Aldana en Cohen hier op mee doen, toch twee favorieten van mij, en die spelen niet mee op de opvolger.
Het album is netjes, oerdegelijk en vliegt nergens uit de bocht. Omdat de muziek zo netjes is, valt wel op hoe strak de band speelt en hoe inventief de solo's zijn, vooral die van Melissa Aldana, wier ster toch echt rijzende is.