Gultskra Artikler - Kasha Iz Topora (2007)

Rusland
Electronic
Label: Miasmah

1. Po Derevne (3:05)
  2. Begushemu Vpered (3:54)
  3. Slovami Poeta (3:20)
  4. Kartoshka (3:02)
  5. Kuraga (2:47)
  6. Samouchitel (3:19)
  7. Tvoi Ganteli (3:45)
  8. Rak Pushka (2:45)
  9. Propolis (1:40)
  10. Medicinski Rabotnik (5:14)
  11. Gagra (3:44)
  12. Potemnelo (4:00)
  13. Jubga (2:33)
  14. Krovinka Moya (6:25)

met Kristin Evensen Giaever

15. Izbushka (3:35)
  16. Votpusk (4:39)
  17. Vechnost (5:13)
  18. Farewell Again (GA Remake) (4:42)
Sietse
Bij de eerste luisterbeurt van dit album wist ik het zo net nog niet. Ik begon toch te twijfelen aan de keuzes die ze bij Miasmah hadden gemaakt en wou al bijna Erik Skodvin gaan vragen wat hij nou precies zo goed vond aan dit album.
Maar nu 1 1/2 luisterbeurt verder durf ik bijna niet anders te zeggen dan dat dit een briljant plaatje is en misschien wel mijn favoriete zelfs op Miasmah.
Hoe dat zo snel kan veranderen....

Bij de eerste luisterbeurt klinkt dit als een zootje bij elkaar geraapte geluidjes, maar juist bij beter luisteren komt de verborgen schoonheid naar boven.
Gultskra Artikler schotelt ons hier een combinatie van electro-akoestische muziek met veldopnames voor die zowel raakvlakken binnen de (dark) ambient, avant-garde, jazz als post-rock heeft.
Dit album is een zeer bevreemdend geheel, je waant je bij vlagen in een totaal andere wereld, of misschien is het wel gewoon de onbekende wereld van Novosibirsk (voor de ontwetenden, dat is ten Noord Oosten van Kazachstan, relatief gezien ook niet zo ver van Mongolië).
De muziek kan zich wel ergens plaatsen tussen het werk van Svarte Greiner en The Library Tapes. Maar op hetzelfde moment lijkt Troum niet ver weg

ups bezoek....later meer

avatar van Jazper
Van de ene kant denk ik na dit bericht. Misschien toch nog eens proberen.

Aan de andere kant denk ik na dit stukje
Sietse schreef:

Mijn 3 sterren kloppen wel. Teveel stijlen op 1 album heeft niet direct een enorm aantrekkende werking op me. Alhoewel er natuurlijk altijd uitzonderingen zijn. Of het er nog van gaat komen dit mogelijk tot de uitzonderingen te laten behoren zal de tijd uitwijzen. Het is alweer een tijd geleden dat ik m luisterde, wie weet probeer ik het nog eens

Sietse
Jazper schreef:
Van de ene kant denk ik na dit bericht. Misschien toch nog eens proberen.

Aan de andere kant denk ik na dit stukje

Ik bedoel niet dat de verschillende nummers verschillende stijlen zijn, maar hij combineert ze binnen een nummer...nou ja, gewoon nog een keer luisteren...moge duidelijk zijn. Ben eigenlijk wel zeker dat hier meer inzit voor jou (en ook vele anderen).

avatar van Jazper
Dat snap ik. Voor mijn gevoel was het geluid wat te uitwaaierend. Maar goed, ik moet het nog eens luisteren, want ik kan het niet echt meer voor de geest halen...

avatar van Paalhaas
Spannende, heerlijk organisch klinkende geitenbrij-elektronica boordevol samples.