Dickey Betts, Jimmy Hall, Chuck Leavell, Butch Trucks - Live at the Coffee Pot 1983 (2016)

geen stemmen

Blues / Rock
Label: MVD

1. Nothing You Can Do (There Ain't)
  2. Whole Lotta Memories
  11. Southbound
  12. Rollin'
  13. I Believe to My Soul
Mssr Renard
Het is 1982/1983; Capricorn Records is bankroet, Lynyrd Skynyrd is gecrascht, Allman Brothers leveren twee van hun slechtste platen ooit af bij het label Arista, Southern Rock is op sterven na dood.

Enkele bands (ZZ Top, 38 Special) gooien het over de popmuziek-boeg, maar verder zijn alle (nog) bestaande bands (Charlie Daniels Band, Marshall Tucker Band) opgeschoven naar de country-muziek en zijn andere acts (Grinderswitch, Outlaws) van de stadiums en festivals naar de beerclubs gedegradeerd. Gregg Allman valt weg in een periode van zelfmedelijden, drank en drugs, Dickey Betts neemt een countryplaat op die nooit wordt uitgegeven, de leden van Lynyrd Skynyrd maken versplinterd in allerlei onbekende bands wat platen die iedereen is vergeten en dat is het wel zo een beetje.

In deze donkere periode waar disco en new wave de dienst uit maken, en platenlabels liever Duran Duran en aha op hun rooster hebben staan dan mannen met cowboylaarzen en ditto hoeden, in deze periode steken enkele veteranen de koppen bij elkaar en richten de band LHBT op (klinkt als een sandwich, maar ach).

Deze heren zijn Dickey Betts (Allman Brothers, Great Southern), Chuck Leavell (Allman Brothers, Sea Level), Jimmy Hall (Wet Willie), Butch Trucks (Allman Brothers), aangevuld met Dave Goldflies (Allman Brothers, Great Southern) en Danny Parks.

Er is echter geen enkele platenmaatschappij die deze superband een plaat wil laten opnemen. Touren doen ze wel, maar Dickey Betts zoekt zijn heil maar in een eigen band (Dickey Betts Band) en zal uiteindelijk weer samen met Gregg (en Butch), The Allman Brothers Band nieuw leven in blazen. Chuck Leavell vindt bij de Rolling Stones een goedbetalende broodheer, Jimmy Hall wordt sessiemuzikant en ook deze band is inmiddels iedereen weer vergeten.

Ware het niet dat dankzij Record Store Day (2016) het label MVD Entertainment de kans krijgt om deze liveopnamen op CD en 2LP te persen, waardoor we dan toch 38 jaar terug in de tijd worden geworpen en ons wanen in één van die beerclubs (The Coffee Pot, Ranaoke, Virginia). De band brengt een vurige en stevige set van soul, r&b, funk en boogie en southern rock waarbij toch weer blijkt wat een weergaloze zanger (de Amerikaanse Mick Jagger) Jimmy Hall toch is. De alleskunner speelt ook nog eens saxofoon en harmonica.

Leavell blijft toch ook één van de betere rockpianisten. Niet voor niets dat hij bij de Rolling Stones werkt tegenwoordig. Hij zingt op deze plaat het door Betts geschreven nummer 'Rain', een best wel aardige countryballad met mooi harmonicaspel van Hall en de fiddle-solo van Parks.

De echte Allman-kenner herkent ook het nummer Let Me Ride, welke zal opduiken op de reünieplaat Seven Turns.

Het is toch erg jammer dat deze band er niet mocht zijn, maar het is zeker wel een livedubbelaar die meer dan de moeite waard is. Een plaat die zeker in de smaak moet vallen van liefhebbers van Allman Brothers en Wet Willie en good old rock'n'roll. Alleen al Ramblin' Man (met saxofoon) is de moeite van het luisteren waard. Maar zet maar gewoon de hele plaat op (hij is ook te streamen, denk ik), want dit liveconcert is gewoon een leuk rockfeestje!