Iskandr - Gelderse Poort (2020)

Label: Eisenwald

1. Gelderse Poort (11:58)
  2. Het Graf (11:54)
avatar van gigage
Weer een Nederlandse black metal release, deze keer uit de kelders van Nijmegen. De concurrentie is inmiddels moordend.

avatar van AOVV
Hier kan je een interessant stukje over de EP lezen, alsmede een interview met de bezieler van dit project.

Het is één van de inmiddels vele black metal-projecten die Nederland rijk is, dat klopt. Iskandr weet hier echter een erg fraaie, beklemmende sfeer neer te zetten, en onderscheidt zich bijvoorbeeld door de tweede song in te zetten met een gedicht van de illustere poëet Rhijnvis Feith (mooie voordracht ook). Het contrast tussen beide songs, die beiden stammen uit de sessies voor het vorige album Euprosopon, is sowieso vrij groot. Waar je in de opener veelal aardedonkere black metal te verstouwen krijgt, is Het Graf een sfeervol akoestisch werkje.

Grensverleggend wordt het nergens, en het weet me ook niet écht te beroeren, maar intrigerend en interessant klinkt dit des te meer.

3,5 sterren

avatar van Kos
Kos
Eerste track mis wel vet maar dat gezever in de tweede trek ik echt niet langer dan 30 seconde.