Majestica - A Christmas Carol (2020)

Zweden
Label: Nuclear Blast

1. A Christmas Carol (1:44)
  2. A Christmas Story (5:02)
  3. Ghost of Marley (4:39)
  4. Ghost of Christmas Past (5:09)
  5. The Joy of Christmas (5:35)
  6. Ghost of Christmas Present (4:41)
  7. Ghost of Christmas to Come (4:26)
  8. A Christmas Has Come (4:50)
  9. A Majestic Christmas Theme (4:59)
avatar van Matthijs78
Kerst en metal. Ik vind het vaak geen lekkere combinatie. Vooral als bestaande carols in een metaljasje worden gestoken (denk aan TSO) klinkt het erg geknutseld.

Enkele weken geleden werd dit album aangekondigd en de eerste (en later tweede) single wekte bij mij voldoende nieuwsgierigheid om het hele album te beluisteren. Dat is een knap werkstuk geworden en ademt in alles kerst met een hoofdletter K.

Het is een lekker ouderwets powermetal album waarbij het concept van 'A Christmas Carol' gebruikt wordt. Eeuwenoude carols zitten knap verweven in de songs zonder dat het geforceerd overkomt. De vaart zit er goed in en ook de verplichte powerballad waarbij het glazuur van je tanden springt is vertegenwoordigd met 'The Joy of Christmas'. Het maakt allemaal niet uit. De clichés springen je om je oren maar dat maakt het meteen herkenbaar en vertrouwd. Wat wil je nog meer met kerst?

Masterbrein achter dit album is Tommy Johansson, bekend van ReinXeed en als huidige gitarist van Sabaton. Johansson is een verdienstelijk powermetalzanger in de beste traditie en speelt tevens toetsen en gitaar op dit album.. Zijn stem doet met erg denken aan die van Olaf Hayer, voormalig zanger op de albums van Luca Turilli. Voor liefhebbers van het vroegere werk van Rhapsody en Luca Turilli is dit dan haast ook verplichte kost en kunnen dit album zonder eerst te beluisteren aanschaffen.

Eigenlijk vind ik het gewoon jammer dat het album eigenlijk seizoensgebonden is maar ik sluit niet uit dat deze in juni nog wel eens een rondje op m'n platenspeler draait!

Fijne feestdagen!

avatar van Dukebox
Wat een enorme voltreffer, deze X-mas plaat van Majestica. Ik sluit me helemaal aan bij Matthijs78. Deze multi-instrumentalist Johansson heeft echt unieke talenten: zijn geweldige stem, zijn gitaarspel, en zijn compositorische vermogens. Daarnaast heeft de basspeler ook geen kinderachtig niveau, dat hoor je ook op de voorganger van deze kerstplaat. De zang van deze man is ook nog een interessante tegenhanger op de zang van Tommy Johansson. Ik draai deze plaat al een jaar lang, het maakt me met dit hoge niveau geen reet uit of het nou kerst of geen kerst is. Geen enkel minder of zwakker nummer op deze plaat, alhoewel dat natuurlijk persoonlijk is. Boordevol lekkere dynamische en kleurrijke metal zit deze plaat. Daarnaast: geslaagde teksten over het bekende Dickens verhaal. Ook de "ballad" is compositorisch een meesterwerk, geweldig mooie opbouw naar een steviger middenstuk. Aan de video's te zien hebben de heren er ook best lol in.
Tommy Johansson zit ook nog eens in Sabaton, met een iets andere rol, en daarnaast post de man alsof hij het niet druk genoeg heeft, wekelijks de meest geweldige metalbewerkingen van allerlei covers. Eeuwig zonde dat de kerstconcerten van Majestica eind 2021 gecanceld moesten worden, weer een jaartje wachten. Geen probleem, dat wachten, met deze kerstplaat en de vorige, Above de sky, op je oortjes.