Fertile Ground - Black Is... (2004)

Soul / Jazz
Label: Blackout

1. Spirit World (8:04)
  2. Light Shed'n (1:17)
  3. Live in the Light (5:57)
  4. Another Day (5:25)
  5. An Artist Prayer (2:55)
  6. Shout (1:50)
  12. You (7:22)
  13. On This Day (4:27)
  14. Reprise (3:05)
avatar van Angelo
Het is alweer enige tijd stil rondom Fertile Ground, een zeskoppige band uit Baltimore, Maryland. Met hun tot op heden laatste album Black Is..., hebben ze op hun best een fusie weten te vormen tussen soul, funk, rock en latin, maar het is bovenal een acid jazz album geworden. Net zoals op voorgaande albums zijn ook hierop weer veel nummers te vinden met een lange speelduur, en hoewel dat vooral getuigt van “wij doen lekker waar we zelf zin in hebben” is het enigszins moeilijk voor de luisteraar om een binding te krijgen met het album in zijn algemeenheid. Misschien komt het omdat het album een lange zit is van bijna zeventig minuten, of misschien moet je deze band live ervaren voor 't kwartje valt.

Enfin, dat mag de pret verder niet drukken, want het is best een lekker broeierig album geworden. De lang uitgesponnen nummers zijn gewoonweg prima uitgebalanceerd, en dankzij de goede vocalen van Navasha Daya blijft het allemaal interessant. Soms wordt hier en daar een nummer wat "spannender" aangekleed zoals bijvoorbeeld bij Changing Woman, toch wel één van de meest herkenbare nummers op het album vanwege de trage, diepe funk groove die het nummer typeert. Andere mooie momenten vind ik het aardse, pure titelnummer Black Is. Terwijl andere nummers misschien iets te druk klinken, blijft het hier fijn ingetogen en dat zorgt voor een relaxte sfeer. Dat mag ook wel gezegd worden van het minimalistische Naked, en in mindere mate You die qua stijl beiden een beetje aan de neo-soul doen denken. Tot slot wil ik ook nog Spirit World noemen, want dit nummer weet al de genres die ik in mijn tweede zin opsomde toch het mooiste te fuseren en weet te benadrukken hoe veelzijdig deze band is.

Sfeervol album, en een prima niet-gebruikelijke keuze als soul album van de week.

avatar van kemm
Ik kan best wat spiritueel geneuzel hebben, maar Fertile Ground stelt ook mijn geduld op de proef!
De teksten zijn dan ook het grootste zwaktebod van deze plaat, met als absoluut dieptepunt An Artist Prayer. Muzikaal wordt dit soms gevolgd met zeer zwaar beladen grooves die door het overdreven uitzetten ervan soms even betekenisloos worden als de woorden. Als je je een weg weet te banen doorheen de dikke modder valt er echter ook heel wat moois te horen! De sterk Afrikaans getinte feel is eerder een interpretatie dan een kopie en dat maakt de muziek niet alleen heel eigen, maar tevens ook oprecht. Samen met een zangeres die aangenaam en bijzonder kan klinken zonder het laken naar zich toe te moeten trekken levert dat enkele geslaagde composities op. Spirit World, Changing Woman en You springen in dat opzicht het meest in het oog. Het maakt van Black Is..., ondanks zijn mankementen toch een boeiende trip, al is het met zijn speelduur en zijn baggage geen plaat om even leuk tussendoor te nemen.

avatar van principal2000
Een sfeervol album waarvoor ik in een bepaalde bui moet zijn om hem op te zetten. Niet geheel geslaagd, maar alle nummers roepen wel een bepaalde zweverige sfeer op en het album voelt daardoor wel als één geheel. Nummers als Naked, On This Day en You zijn aangenaam, maar tegelijkertijd ook wat aan de eentonige kant. Yellow Daisies en A Blues For Me is wat meer jazzy, waarbij de laatste wat meer uptempo is. Ook Another Day is iets meer uptempo. Voor mij springen Black Is, Changing Woman, Live In The Light en Spirit World er bovenuit. Met name deze twee laatste nummers vind ik erg goed. Spirit World is in mijn ogen het beste nummer wat Black Is... te bieden heeft en het enige nummer waarbij ik de speelduur totaal geen probleem is. Zet je dit album in de geschikte bui op, dan is het best erg genietbaar. Spirit World en Live In The Light zijn voor mij bui-onafhankelijk.

avatar van principal2000
Inmiddels heb ik ook dit album origineel in mijn bezit. Gelijk een halfje aan de score toevoegen . De sfeer die dit album ademt is toch echt heel goed en minder bui-afhankelijk als ik voorheen vond. De zangeres heeft een zeer prettig stemgeluid en de muzikale begeleiding is uitstekend. Het is een mooi en qua geluid redelijk uniek album.