Cowboy Junkies - Lay It Down (1996)

Canada
Country
Label: Geffen

1. Something More Besides You (4:16)
  2. A Common Disaster (3:22)
  3. Lay It Down (4:23)
  4. Hold on to Me (3:22)
  5. Come Calling (His Song) (3:34)
  6. Just Want to See (4:24)
  7. Lonely Sinking Feeling (4:24)
  8. Angel Mine (4:00)
  9. Bea's Song (River Song Trilogy: Part II) (3:35)
  10. Musical Key (3:58)
  11. Speaking Confidentially (4:28)
  12. Come Calling (Her Song) (5:07)
  13. Now I Know (2:19)
avatar van Kronos
Dit was het eerste album dat ik had van Cowboy Junkies. Ooit verkocht maar ik ben het me blijven herinneren als een mooi plaatje.

Het krijgt hier onterecht een nogal lage waardering naar mijn mening.

De kracht van Lay it Down zit 'm in de eenvoud en ingetogenheid van de muziek en de nummers die op subtiele wijze hun emotionele lading uitdragen.

avatar van veggieburger
Kronos schreef:
Het krijgt hier onterecht een nogal lage waardering naar mijn mening.

Mee eens, verdient meer!

avatar van nikon42
Buiten sneeuw, binnen cowboy junkies........... Is er eigenlijk een slecht album van deze junkies? De vraag stellen is hem beantwoorden. Nee.

avatar van Broem
nikon42 schreef:

Helemaal mee eens. Prachtige band die bij mij de laatste jaren flink is gegroeid. Dit is overigens 1 van de weinige albums niet ik niet heb en ken. Toch eens werk van maken.

avatar van PaulKemp48
Wat heeft Margo Timmins toch een uitzonderlijk timbre! Vrijwel alle cd's van de Junkies is het raak! Ze komt met Sandy Denny en Natalie Merchant in m'n top drie mooiste vrouwenstemmen!

Mwoahh vrij matig, dit.

Een mooi album met een ook een interessante geschiedenis. De groep had het label RCA verlaten en dit was het eerste album voor Geffen. Men wilde graag een mooie omgeving voor inspiratie liefst buiten Toronto, maar ook weer niet te ver. Dat werd gevonden op Rock Island bij Lake Kashabog, een klein eilandje in een meer met daarop maar één huis. Daar leefde men door de week en in het weekend weer terug naar Toronto. Houthakken, varen, eten koken, wat wandelen en musiceren. Regelmatig kwam Zolt langs met wat boodschappen : een communist uit Korea , die nog had gevochten had voor de communisten aldaar, piloot was geweest. UIteindelijk naar het westen gegaan met zijn vrouw en bij het Lake Kashabog was neergestreken. Zijn vrouw kreeg Alzheimer en moest worden opgenomen. Dit verhaal vormt de basis voor Come Calling waar een versie vanuit het perspectief van Zolt is geschreven en één vanuit het perspectief van zijn vrouw.
De bedoeling van dit album was om de ontspannen sfeer op het eiland muzikaal te kunnen duiden. Toen de nummers intussen redelijk vorm hadden genomen, moest er een plek gevonden worden die ook deze ontspannen sfeer had. Deze werd gevonden In Athene, Georgia, bij Keane en zijn atelier in een zuidelijk huis met een grote veranda. Keane werd door de band geselecteerd vanwege zijn relaxte, onafhankelijke benadering van opnemen en zijn indrukwekkend CV. De groep vond verder dat het zo puur mogelijk moest zijn, dus enkel de groep met zo weinig mogelijk extra instrumenten. Wel kwam er bij een aantal nummers een strijkorkest van pas. Bij deze nummers nam eerst het strijkorkest hun partij op en daarna ging de groep er verder mee aan de slag.
Het hele album ademt de ontspannen sfeer uit, maar het is ook zeer gevoelig opgenomen. Je ontdekt toch iedere keer wat nieuws, het is allemaal bijzonder subtiel met de prachtige stem van Margot Timmins als middelpunt.
Ik had al jaren een paar cd s van deze groep, maar nooit goed beluisterd. Een paar maanden geleden toch weer een keer geluisterd en was gelijk in de ban van deze groep en muziek. Prachtige americana (of zullen we het canadiana noemen), country vind ik hier toch een te beperkt en ook een afleidend begrip. Dit is echt wel wat anders dan de gladde Nashville muziek, niet te vergelijken. Prachtig album en het blijkt zonder meer dat Rock Island inspirerend heeft gewerkt.