The Avonden - God Is de Liefde (2020)

Label: Soft Office

1. In Uw Handen (1:50)
  2. Nix aan de Handa (2:29)
  3. Stu Sutcliff (1:49)
  4. Nieuw Paaslied (3:19)
  5. Droomgezicht (1:47)
  6. Prijs God (2:07)
  7. Herfstnevels (1:52)
  8. Allerzielen (1:08)
  9. Eind Goed, Al Goed (2:15)
  10. Wiegelied (0:42)
avatar van Brunniepoo
Teksten van Gerard Reve's Nader Tot U op muziek gezet. Oorspronkelijk overigens al in 2014 in kleine oplage verspreid, maar zonder de de rechthebbenden om toestemming te vragen, dus een grote promotiecampagne kon niet plaatsvinden.

Toen ik hierover las, had ik hier wel hoge verwachtingen van. Nader Tot U is voor mij een van de hoogtepunten in de Nederlandse literatuur en ook een werk dat goed op muziek te zetten moet zijn. Dat is op zich ook wel gelukt, maar ik ben niet echt gelukkig met de muzikale benadering. Die lijkt vooral geïnspireerd op de Velvet Underground, en hoewel die hun successen vierden in ongeveer dezelfde periode dat Reves bundel uitkwam, vind ik de muziek maar heel matig bij de gedichten passen.

Alles in mij roept dat bij deze poëzie een enorm plechtstatige benadering hoort: cello's, kerkorgels voor mijn part, en vooral een hele trage, gedragen voordracht. Daar hebben The Avonden niet voor gekozen. Misschien maar beter ook hoor, want het had snel als een enorm cliché kunnen klinken, maar met het wel bereikte resultaat kan ik in ieder geval niet zo veel.