Emptiness - Vide (2021)

België
Label: Season of Mist

1. Un Corps à L'abandon (4:16)
  2. Vide, Incomplet (4:12)
  3. Le Mal Est chez Lui (3:42)
  4. Le Sévère (0:30)
  5. Ce Beau Visage Qui Brûle (3:39)
  6. Détruis‐moi à L'amour (4:34)
  7. Plus Jamais (6:21)
  8. L'erreur (4:31)
  9. On N'en Finit Pas (4:14)
  10. L'ailleurs (7:33)
avatar van Don Cappuccino
Beluister het volledige album: Vide

Het Belgische Emptiness zette op Not For Music metal nog vooral in als accent, bijvoorbeeld door tremolo-gitaarlijnen. Op Vide lijkt de invloed van metal volledig verdwenen te zijn en gaat de band volledig triphop/new wave/post-punk. Zelfs de fluister-grom van de vorige twee platen wordt ingeruild voor fluisterende Franstalige vocoder-vocalen. Deze vocalen gaan mij na een tijd op de zenuwen werken. Muzikaal zet Emptiness weer een sfeervolle en minimalistische sound neer met onheilspellende electronic, cleane dromerige gitaren, prominente baslijnen en pulserende beats. Toch merk ik dat de plaat weinig spanning bevat. Not For Music liet de luisteraar ook constant in het ongewisse, maar je voelde daar een enorme onderhuidse spanning die er voor zorgde dat je zeer aandachtig bleef luisteren. Bij deze plaat merkte ik dat ik na een minuut of 30 mijn aandacht kwijt was. Het is allemaal iets te eenvormig om echt interessant te worden.

avatar van AOVV
Deze nieuwe plaat van Emptiness, een band uit Brussel die van black/death plaat per plaat zijn geëvolueerd naar triphop/new wave/post-punk (ik haal het bericht van Don hierboven maar aan, want ik kan het zelf niet beter verwoorden), werd op verschillende plaatsen, zoals het dak van een appartementengebouw en een diep in de bossen verborgen hut, opgenomen. De betrachting van de band was om een claustrofobische sfeer neer te zetten, waar ze deels in zijn geslaagd. Vooral op instrumentaal vlak klinkt dit bij vlagen erg beklemmend, vooral de duistere elektronische toevoegingen zorgen daarvoor.

De zang is echter het heikele punt, en past er wat mij betreft gewoon niet echt bij. Ik mis, hoewel de intentie er zeer zeker is, intensiteit op dat vlak. Misschien klinkt het wat flauw, maar de vocalen klinken wat leeg.

3 sterren

avatar van cornucopia
Wat een teleurstelling. Het dreigende sfeertje is er nog, maar de scherpe randjes die me zo bevielen zijn er wel af. De Franse vocalen zijn niet mijn ding.

avatar van feenah
Ik ben de voeling met Emptiness kwijt. Niet zo'n probleem, want ze hebben nog duizenden fans.