The Paul Desmond Quartet - Live (1976)

1 stem

Jazz
Label: Horizon

1. Wendy (7:28)
  2. Wave (11:26)
  3. Thing's Ain't What They Used to Be (9:00)
  4. Nancy (9:44)
  5. Manha de Carnival (9:31)
  6. Here's That Rainy Day (7:21)
  7. My Funny Valentine (10:35)
  8. Take Five (7:31)
Soledad
Mag ik iets controversieels de wereld in slingeren? De versie van 'Take Five' op deze plaat is beter dan het origineel!

avatar van Sandokan-veld
Ik ken deze plaat niet dus van mij mag je.
Wel vrij makkelijk op vinyl te krijgen zo te zien.

Soledad
Sandokan-veld schreef:
Ik ken deze plaat niet dus van mij mag je.
Wel vrij makkelijk op vinyl te krijgen zo te zien.

Ja klopt die Horizons gaan vaak voor een prikkie terwijl het best mooie uitgaves zijn en het geluid is uitstekend. Grote oplages denk ik.

Geen idee of deze Desmond jouw kopje thee is. Desmond staat nogal haaks op wat ik normaal luister. Das meestal stevige postbop of free jazz met een dikke spirituele soul saus. De muziek van Desmond schijn je onder de noemer cool jazz te moeten plaatsen. Toch vind ik Desmond vooral een saxofonist die met zijn hart speelt in tegenstelling tot de meeste uit dat subgenre.

Zijn muziek is kalm en klinkt nogal gesofisticeerd. Toch ontstijgt het veruit het niveau van de muziek je bij de lokale golf sociëteit hoort. Dat is wel vaak een beetje de link die ik (misschien onterecht) bij Brubeck leg. Dit is meer een beetje zoals met de muziek van Bill Evans: warm, melancholisch en eigenlijk gebaseerd op vrij eenvoudige principes. Toch weet hij me altijd te raken met die ietwat droevige toon. Ik kom altijd helemaal tot rust als ik naar Desmond luister.

avatar van Sandokan-veld
Ik ken eigenlijk alleen een paar dingen met Dave Brubeck en Gerry Mulligan (geloof ik), maar daar vind ik zijn spel wel zalig (zelfs zijn solo op het doodgedraaide 'Take Five' is natuurlijk gewoon goud). Je enthousiasme en de verkrijgbaarheid zorgen er wel voor dat ik deze voorzichtig op een lijstje zet voor als er weer een gaatje is in het vinylbudget.

avatar van judgepaddy
Deze uitvoering van Take Five is inderdaad gaaf.
Hier wordt - voor wat het waard is - Volgens mij veelvuldig gebruik gemaakt van de harmonische mineur toonladder in de solo's. Dit geeft deze uitvoering een lekker exotisch sfeertje.
Ed Bickert doet het trouwens ook geweldig. Hij is vooral een meester in het begeleiden met akkoorden, "comping" in het Engels (Is daar ook een Nederlands woord voor?) maar ook zijn solo's vind ik geweldig.
Op naar Pure Desmond,..