Twelve Thousand Days - Field's End (2020)

1 stem

Rock / Avant-Garde
Label: FinalMuzik

1. Planet Caravan (5:30)
  2. Dark They Were, and Golden Eyed (5:36)
  3. Adam and the Beasts (6:06)
  4. Drakestones (5:29)
  5. King Dog (3:59)
  6. Wolves Upon the Plain (4:29)
  7. If in Winter (4:07)
  8. More (5:51)
  9. I Know You (2:30)
  10. Field’s End (6:09)
  11. Black Mountain Side (5:12)
  12. Wistman’s Wood (5:34)
Twelve Thousand Days blijkt niet bijzonder populair op Music Meter. En dat is toch wel jammer. Terwijl op internet reviews vanuit alle landen verschijnen, blijft het hier erg rustig. Twele Thousand Days is het project van Martyn Bates (Eyeless in Gaza) en Alan Trench (Orchis, Temple Music, World Serpent). Al 20 jaar verschijnt er zo nu en dan een plaat (5) en de laatste Insect Silence verscheen zo'n 2/3 jaar geleden. Een prachtig album en nu dus de opvolger Field's End. En ook nu weer een uur lang een combinatie van dark folk, ambient en een beetje electronica. Maar de dark folk lijkt wel te overheersen. De plaat begint met een zeer opvallende cover : Planet Caravan van Black Sabbeth. Ik moet tot mijn schande erkennen dat ik dit nummer niet kende en was bijzonder verrast door het origineel. Maar ook Twelve Thousand Days maakt er een zeer verrassende song van. Soms lastig om het origineel in te herkennen, maar qua sfeer blijft het wel dicht bij het origineel, dark folk gecombineerd met psychedelica. Er zitten nog een paar covers "Adam and the beast" en "King Dog' en de rest is eigen materiaal. Een enkele recensent verwijst naar Current 93, qua sfeer kan ik me dat wel voorstellen maar muzikaal krijgen we hier echt wel meer opgediend en ook de zang van Martyn Bates vind ik veel beter. Wat wel overeenkomst heeft met Current 93 is de wat geheimzinnige , soms ongemakkelijke apocalyptische sfeer. Maar Twelve Thousand Days put uit meerdere vaatjes , heeft een rijke muzikale bagage, soms dromerig, intiem, soms dreigend en regelmatig verhalend.
Een donker sprookje heb ik ergens gelezen en dat is deze plaat Field's end zonder meer. Compromisloos ook. Je moet eigenlijk iedere song goed tot je laten doordringen om de schoonheid ervan te ontdekken. Schoonheid en dark folk, ja dat kan. Het kost tijd om alles goed binnen te laten komen en die tijd met je ook echt nemen. Folk met een duistere twist of een eigenzinnig project van twee begaafde singer-songwriters. Eigenzinnig, begeesterend, ergens spiritueel en dromerig. Een pracht plaat !
En kom Music Meter gebruikers, laat dit moois niet aan je voorbij gaan.