3.2 - Third Impression (2021)

Label: Frontiers

1. Top of the World (8:59)
  2. What Side You're On (2:50)
  3. Black of the Night (6:14)
  4. Killer of Hope (3:15)
  5. Missing Peace (5:53)
  6. A Bond of Union (5:19)
  7. The Devil of Liverpool (6:08)
  8. Emotional Trigger (4:53)
  9. A Fond Farewell (4:26)
  10. Never (8:57)
avatar van ProGNerD
Al bladerend door de backlog van m'n 2021 muziekcollectie deze nog maar 's opgezet. Niet verrassend, maar klinkt toch op een of andere manier "oldskool" aangenaam en vertrouwd al viel het ELP kwartje pas eht op z'n plek na het lezen van: 3.2 – Third Impression | Progwereld

avatar van gaucho
Ja, de ontstaansgeschiedenis van dit album (en van de voorganger The Rules Have Changed) is wat eigenaardig, maar manmanman, wat een onwijs goede plaat is dit. Net als de voorganger trouwens.

Robert Berry, die ik voorheen slechts vaag kende als het wat mij betreft minst bekende lid van de AOR-band Alliance, pakt hier fraai uit met een evenwichtige mix van AOR-melodieën en proggy wendingen. Nergens te ingewikkeld, maar nummers die stuk voor stuk mooi van opbouw zijn en die onderling voldoende van elkaar verschillen om de verveling geen enkele kans te geven. Eigenlijk is dit precies het soort muziek dat ik graag hoor en waar ik vrijwel altijd voor in de stemming ben: melodieuze prog met genoeg wendingen om het interessant te houden en waarbij het liedje - en wat het liedje nodig heeft - nooit uit het oog wordt verloren.

Prima geluidsmix ook. Ik begrijp dat voorganger The Rules Have Changed vooral voortbouwt op onafgemaakte nummers die Berry samen met de betreurde Keith Emerson had geschreven. Helaas mochten de opnamen met Emerson van zijn nabestaanden niet direct gebruikt worden, zodat Berry alles zelf opnieuw moest inspelen. Hij is een multitalent die met verscheidene instrumenten uit de voeten kan, dus dat gaat hem goed af.

Deze derde 3-plaat (als je de originele 3 uit de jaren negentig meerekent) leunt veel minder op de inbreng van Emerson, alleen het slotnummer is mede met hem gecomponeerd. Dat nummer wijkt dan ook af van het overige aanbod en klinkt juist daardoor wat fragmentarischer. Voor het overige zijn het toch vooral Berry's eigen composities die het hem doen. Ik heb beide 3.2-albums en weet nog niet welke ik de betere van de twee vind, maar deze is op zichzelf goed voor 4,5 sterren.

Ik begrijp uit de laatste alinea van dit artikel dat de 3-koek hiermee op is. Er komt geen nieuw materiaal uit onder deze noemer. Ik ben ondertussen wel benieuwd geworden naar ander materiaal van Robert Berry.