menu

Leve Van Merwijk! (2020)

Alternatieve titel: Vrienden Zingen Jeroen

mijn stem
3,84 (16)
16 stemmen

Nederland
Pop
Label: Tam Tam

 1. Bavo Galama - Kan Iemand Mij Vertellen Wie Ik Ben (3:05)
 2. Diederik van Vleuten - Breekbare Mensen (1:59)
 3. Mike Boddé - Hoera, het Is Weer Lente (2:05)
 4. Kees Torn - Positief Lied (2:17)
 5. Jack Spijkerman - Eelt op Mijn Spiegelbeeld (2:27)
 6. Joep van Deudekom, Peter Heerschop, Viggo Waas en Eddie Wahr - Dat Vinden Jongens Leuk (4:00)
 7. Dolf Jansen - Alle Mannen Moeten Dood (1:45)
 8. Paul van Vliet - De Treinen (2:58)
 9. Pieter Bouwman - Egoisme (2:17)
 10. Erik van Muiswinkel - Iedereen Koning (2:30)
 11. Katinka Polderman - Wij Zijn het Rijke Westen (2:48)
 12. Hans Dorrestijn - Wat Zijn de Vrouwen Groot (1:07)
 13. Herman Finkers - Een Ding (2:32)
 14. Mylou Frencken - Synchroon (2:15)
 15. Harrie Jekkers - Ik Kan Je Dromen (2:04)
 16. Herman Finkers, Dolf Jansen, Erik van Muiswinkel, Paul van Vliet, Katinka Polderman, Joep van Deudekom, Bavo Galama, Diederik van Vleuten, Eddie Wahr, Harrie Jekkers, Jack Spijkerman, Kees Torn, Mike Boddé, Mylou Frencken, Peter Heerschop en Viggo Waas - Ik Geloof (3:20)
 17. Jeroen van Merwijk - Mijn Vriend de Dood (2:03)
totale tijdsduur: 41:32
zoeken in:
avatar van meneer
Ik heb altijd (en dat weet hij zelf ook van het grote deel van het Nederlands publiek) wat moeite met van Merwijk. En toch.. de man heeft wel wat betekend voor de Nederlandse cabaret scéne. Vandaag ook een mooie speciale Edison Oeuvreprijs gewonnen.

Dus dit album verdient zeker aandacht want als deze bijzondere mensen/artiesten jouw vrienden zijn dan mag je zeker vereerd zijn (alhoewel ik totaal niks heb met Dolf Jansen. Zeker hier niet).

Hoogtepunt vind ik wel ‘Ik Geloof’ wat een mooie ode is van velen aan van Merwijk. Ook ‘De Treinen’ van Paul van Vliet is zeer mooi. Een Klassieker. En ‘Mijn Vriend de Dood’ is een bijzondere ‘afsluiter’ van Van Merwijk zelf.

Jeroen is ziek. Ongeneeslijk ziek. Misschien zal hij pas zijn respect en waardering krijgen als hij er niet meer is. Dat is met meer ‘Groten’ gebeurd. Maar dat moet nog blijken..

avatar van echoes
Heb deze besteld nav een stukje op tv met een zichtbaar geemotioneerde Jekkers. De eerste 200 gedrukte stuks waren op, dus ik wacht op de nieuwe batch.

avatar van hrmnbstr
3,5
Dit album is vooral een mooi gebaar naar de veel te onbekende Jeroen van Merwijk. Uiteindelijk vind ik Van Merwijk toch de beste vertolker van zijn eigen repertoire, en de meeste uitvoeringen op deze plaat kunnen daar in mijn oren niet echt aan tippen. Soms ligt dat ook een beetje aan de arrangementen die mij hier en daar wat minder liggen, zoals het country-stijltje bij Ik kan je dromen. En soms komt de humor gewoon niet goed over, zoals bij Hans Dorrestijns uitvoering van Wat zijn de vrouwen groot. Dan hoor ik wel veel liever Van Merwijks eigen, ritmische uitvoering van dat nummer.
Maar goed, het is al met al een best mooi album, en vooral heel sympathiek. En ik heb Jeroen van Merwijk hoog zitten als kleinkunstenaar.
Hoogtepunten van deze cd vind ik Breekbare mensen in de uitvoering van Diederik van Vleuten. Van Vleuten voelt de tekst haarfijn aan en brengt de tekst zowel cynisch en bijtend als liefdevol. Katinka Polderman met Wij zijn het rijke Westen is ook erg fraai. Hier is het hoempa arrangement ook echt een waardevolle toevoeging in mijn ogen. Overigens is Polderman als liedjesbakker zelf ook duidelijk beïnvloed door Van Merwijk. Ik geloof dat ik ook wel eens in een in interview met haar heb gelezen dat ze met liedjes is begonnen naar aanleiding van Van Merwijks Pincode, al dacht ze destijds dat het eigenlijk punk was wat ze deed. Luister naar Het leven is te kort voor idealen, een hilarisch lied dat in het verlengde ligt van Wij zijn het rijke Westen. En Poldermans lied Alle vrouwen zijn kut had ook zo in Van Merwijks oeuvre gepast, met titels als Alle mannen moeten dood.
Nog een hoogtepunt van deze plaat is Mylou Frenckens prachtige uitvoering van Synchroon. Frencken brengt het lied schitterend, en het arrangement, dat dicht bij de originele begeleiding ligt, is ook fraai. Ook vind ik Synchroon een mooie keuze, omdat het de unieke toon van Van Merwijk laat zien. Het is een heel merkwaardig nummer: heel grappig, maar ook zo gevoelig en lief.
En tot slot is het laatste lied van de plaat natuurlijk een hoogtepunt. Jeroen van Merwijk zingt Jeroen van Merwijk. Dit lied is natuurlijk, net zoals de titel van het project, wrang, maar het komt wel echt altijd binnen. De perfecte afsluiter.

Mocht iemand nog beter kennis willen maken met het werk van Jeroen van Merwijk en dat van andere kleinkunstenaars, dan kan ik het optreden van De bende van Vier van harte aanbevelen. Dat optreden is op YouTube te vinden, en is ook om te janken zo mooi.

avatar van Fathead
4,0
Ja, dit ga ik binnenkort eens beluisteren. Ik ben altijd wel fan van zijn teksten en dit is een lief project. Naast Drs. P, Hans Dorrestijn en Kees Torn één van de groten van het Nederlandstalige light-verse.

Als je bovendien nog eens een uurtje over hebt: op Spotify staat de podcastserie "Ervaring voor Beginners" waarin Theo Maassen momenteel o.a. spreekt met van Merwijk over het vak e.d. Echt een aanrader, de man heeft een eigenzinnige kijk op het leven.

avatar van meneer
Van Merwijk is dood..

Ik heb een vriend die ik al ken
Van voordat ik geboren ben
Al met de zaadcel en het ei
Was hij erbij

En hij heeft me sinds die tijd
Van ver en dichtbij begeleid
Hij is een trouwe reisgenoot
Mijn vriend de dood

Hij is rustig, zegt niet veel
Geeft zwijgend iedereen zijn deel
Je kunt van hem altijd op aan
Hij zal nooit iemand overslaan

Het is zeker dat hij vroeg of laat
Een keertje aan de voordeur staat
Hij maak een eind aan al ieders nood
Mijn vriend de dood

Mijn vriend de dood
Wordt vaak gevreesd
Door de armen van geest

Want hij heeft een frisse kijk
Hij is ad rem en vindingrijk
Nu eens gebruikt hij snelverkeer
Een losse steen en beestenweer
Dan weer een torpedoboot
Mijn vriend de dood

Ooit al weet ik niet wanneer
Zie ik hem voor de eerste keer
Dan zegt ie:zo, daar zijn we dan
Ouwe reus, dacht je ervan?

Zullen we maar weer eens gaan?
Ik zal hem op de schouders slaan
Ouwe jongens krentenbrood
Mijn vriend de dood


Leve van Merwijk !


Gast
geplaatst: vandaag om 09:54 uur

geplaatst: vandaag om 09:54 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.