Møster! - Dust Breathing (2020)

Noorwegen
Jazz / Rock
Label: Hubro

1. The Bonfire, The Sun (13:48)
  2. Waistful Tendensities (3:26)
  3. Ausculptation (4:11)
  4. Organ of Bodies I: Blightness (4:27)
  5. Organ of Bodies II: Tentactility (9:05)
  6. Organ og Bodies III: Palpatience (5:57)
avatar van Chris de Graaf
Mooie, spannende plaat. Jazzy, proggy. Niet allemaal even makkelijk te behappen maar des te avontuurlijker. Met onder andere Motorpsycho gitarist Snah en Spidergawd en ex-Motorpsycho drummer Kenneth Kapstad.

avatar van AOVV
Deze band draagt de naam van Kjetil Møster, die verantwoordelijk is voor het indringende blazerswerk (saxofoon & klarinet) op deze plaat. Zoals hierboven wordt aangehaald, maken ook Snah van Motorpsycho en drummer Kenneth Kapstad deel uit van de band. Dat zijn namen waar je een eind mee wegkomt, natuurlijk.

Is het resultaat van die samenwerking ook wat? Jazeker! Dit is ondertussen al de vijfde plaat van het gezelschap, en mijn eerste kennismaking met de band. Møster speelt een hoofdrol en weet met zijn indringende spel vaak een intens sfeertje te creëren. Het album opent meteen met een episch geval van bijna een kwartier, waarna twee kortere composities volgen, die wat meer in-your-face zijn, maar dan wel op een lekker chaotische manier. Daarna volgt de triptiek Organ of Bodies, een spannend avontuur dat allerlei uiteinden van het universum lijkt te exploreren. De ritmesectie is hier in opperste conditie, en legt enkele moddervette grooves neer.

Met Snah aan boord weet je wel waar deze band deels de mosterd haalt, maar voornamelijk door het spel van Møster zelf weet het zich te onderscheiden.

4 sterren