menu

Ballaké Sissoko - Djourou (2021)

mijn stem
3,62 (4)
4 stemmen

Mali
Wereld
Label: No Format!

  1. Demba Kunda (3:48)
  2. Djourou (4:50)

    met Sona Jobarteh

  3. Jeu sur la Symphonie Fantastique (3:37)

    met Patrick Messina en Vincent Segal

  4. Guelen (5:32)

    met Salif Keita

  5. Kora (4:23)

    met Camille

  6. Mande Tabolo (6:14)
  7. Frotter les Mains (4:47)

    met Oxmo Puccino

  8. Kadidja (4:14)

    met Piers Faccini

  9. Un Vêtement pour la Lune (9:20)

    met Feu! Chatterton

totale tijdsduur: 46:45
zoeken in:
4,5
Muziek uit Mali wordt bij mij over het algemeen enthousiast onthaald en zeker vanuit de griot cultuur met kora muzikanten. Ballaké Sissoko is één van de bekendste kora bespelers, net iets minder bekend dan zijn neef Toumani Diabaté. Met hem heeft hij een plaat samen gemaakt als herhaling van hun vaders die hetzelfde hadden gedaan.
Ballaké Sissoko heeft een aantal eigen platen gemaakt, maar zoals meer bij kora bespelers, vaak ook met andere muzikanten. Zo heb ik van hem de plaat samen met cellist Vincent Segal en ook één van Kassé Mady Diabaté waar hij ook van de partij is net als Vincent Segal. Een wereldje dat elkaar goed kent en weet te vinden.

Op "Djourou" spelen ook veel artiesten mee, maar Ballaké pint zich niet vast op Afrikaanse muzikanten. Die zijn er nu ook, zoals Sona Jobarteh een talentvolle vrouwelijke koraspeler met ook een prachtige stem en Salif Keita zingt op een nummer. Maar ook Franse artiesten komen aan bod, Patrick Messina op clarinet en Vincent Segal op cello, Piers Faccini, een Italiaans Engelse zanger die al heel lang in Frankrijk woont, Oxmo Ouccino (rapper) zangeres Camille en de Franse rockgroep Feu! Chatterton! doet ook nog een duit in het zakje.

Dat betekent veel invloeden, maar toont ook bepaalde veerkracht van Ballaké. Na een Amerikaanse tournée kwam zijn geliefde kora totaal greruïneerd terug doordat de douane het instrument flink had onderzocht. Geen redden meer aan en dat betekende heel veel voor Ballaké.
Met heel veel geduld is hij toch begonnen met het repareren van het instrument en dat is ook gelukt. Daarna is hij begonnen met het opnemen van dit album met dus vele muzikale gasten/vrienden.

Mede door al deze verschillende invloeden ontstaat er een prachtig dromerig album, wat geen moment veveelt. De zachte kora klanken, waar de andere muzikanten zich soepel omheen begeven. 'Jeu sur la Symphonie Fantastique' is schatplichtig aan Berlioz, de mooie stem van Camille past prima in het koraspel. Maar ook met rap blijkt de kora goed te matchen.
De cd eindigt met een lang nummer van meer dan 9 minuten een prachtige afsluiter met het rock ensemble Feu! Catterton. Ballaḱé geeft hier toch een nieuwe dimensie aan de aloude griot cultuur en het resultaat mag er zijn. Prachtige 'world' muziek, zeer de moeite waard.

Gast
geplaatst: vandaag om 13:53 uur

geplaatst: vandaag om 13:53 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.