Sunshine Cleaners - Sad Songs for Us to Bear (2020)

1 stem

12. Breaking the Silence
  13. Mountain Man
  14. One Way Ticket to the Blues
  15. Shut Down the Doors of Woe
Na het prachtige aangrijpende album over Dietrich Bonhoeffer (Silent Voices) heeft Sunshine Cleaners een tweede album uitgegeven. De hoes is prachtig, de titel 'sad songs for us to bear' laat al wat van de inhoud blijken. De ondertitel 'liedjes over gewone mensen die onder ongewone omstandigheden tot bijzondere dingen in staat zijn' zegt al wat meer.
Sjef Hermans heeft zich laten inspireren door mensen die tegen de stroom in durfden te gaan, mensen die hun leven durven te geven voor de goede zaak. Het eerste nummer gaat over Esther Bejarano, die Auschwitz overleeft doordat ze daar in een vrouwenorkest accordeon speelt. Voor velen was hun muziek de laatste die ze hoorden. De titel verwijst naar het getatoeëerde kampnummer op haar arm. Vanaf de jaren 80 zingt ze anti-fascistische liederen in Duitsland, jammer genoeg nog steeds nodig. Er is een lied voor Gretha Thunberg (Little Girl), een lied boor Blaze Forey, vermoord in 1998, ook een lied voor Etty Hillesum, voor Blind Willie Johnson, en opnieuw één voor Dietrich Bonhoeffer. Verder wordt er een cover van Blaze Foley gezongen en een traditional. Alles weer op de vertrouwde Sunshine Cleaners manier, prachtige roots/americana, met veel respect voor de songs.
Misschien wel het mooiste nummer is 'the violons of hope' met als gastmuzikant violist Wissem Ziadi. Dit nummer is al een keer bij de holocaust herdenking gebruikt, het gaat door merg en been, maar o zo mooi. Een een hoopvolle boodschap.
Wederom een mooi album van the Sunshine Cleaners, zeker in een tijd van grote ego's en een verwoestend individualisme durven ze een tegen geluid te laten horen over mensen die juist daar tegen in durven te gaan en het algemeen belang boven eigen belang durven te zetten.