Level 42 - The Ultimate Collection (2002)

Funk

35. Spirit Is Free
  36. Hit Combination [Unreleased]
  37. Bitter Moon
  38. Sooner Or Later [Live at Reading]
Zeer goed overzicht van Level 42; ik zelf heb meer met hun begin periode. Love Games, Hot Water en Something About You steken ruim boven de rest uit.

In de jaren 80 waren ze wekelijks bij het televisie programma Countdown.
Mark King was de koning der bassisten; dit vanwege zijn aparte manier van basgitaar spelen; al bleek later wel dat hij niet veel verder kwam dan het “slappen”. En van Les Claypool van Primus had nog niemand gehoord. Verdere gezicht van de band was de keyboardspeler Mike Lindup (een soort van Stevie Wonder, zonder bril, maar wel het stemgeluid en de bewegingen). En eigenlijk maakten ze in het begin ook wel prima muziek; vooral de drie hierboven genoemden nummers War Games, Hot Water en voornamelijk Something About You sprongen er wel uit.
Toen ze succes kregen met Lessons In Love en Running In The Family, ging het al snel bergafwaarts. Blijkbaar zaten de muzikanten ook niet helemaal op het zelfde level, en Tracie en Guaranteed vormden de dieptepunten.

Is dit album dan nog wel de moeite waard?
Zeker wel; het is een zeer volledig overzicht van het werk van deze band, met op de bonus cd (nummer 3), nog extra tracks met werk van Mark King en Mike Lindup solo.
The Ultimate Collection albums zijn over het algemeen wel de moeite waard, en vaak is de prijs ook redelijk te noemen.