Sweeney's Men - Sweeney's Men (1968)

Ierland
Folk
Label: Transatlantic

1. Rattlin' Roarin' Willy (2:27)
  2. Sullivan's John (3:16)
  3. Sally Brown (2:23)
  4. My Dearest Dear (3:55)
  5. The Exile's Jig (1:42)
  6. The Handsome Cabin Boy (4:43)
  7. Dicey Riley (1:44)
  8. Tom Dooley (2:32)
  9. Willy O'Winsbury (4:56)
  10. Dance to Your Daddy (2:08)
  11. The House Carpenter (3:58)
  12. Johnston (3:41)
  13. Reynard the Fox (3:26)
avatar van potjandosie
een iconisch Iers folkalbum van de legendarische "Sweeney's Men". de naam werd verzonnen door mede-oprichter Joe "Galway" Dolan en ontleend aan de komische roman "At Swim Two Birds" van de Ierse schrijver Flann O' Brien. wijlen singer/songwriter Joe Dolan (niet te verwarren met de Ierse mainstream popzanger met dezelfde naam) richtte de band in Mei 1966 in Dublin op, samen met Andy Irvine en Johnny Moynihan. de groep kwam halverwege de sixties voort uit de Ierse "roots revival" en wordt achteraf ook wel de ontbrekende schakel genoemd tussen de Clancy Brothers en de Pogues.

in die periode en bezetting maakte de band 4 single tracks op het Pye label, te weten 3 traditionals "Old Maid in the Garrrett", "The Derby Ram" en "The Waxie's Dargle" (een drinklied, dat later o.a. ook verscheen op het Pogues album "Red Roses for Me") en de Andy Irvine song "Old Woman in Cotton". deze 4 tracks staan niet op dit debuutalbum, maar werden vele jaren later alsnog uitgebracht op het dubbele compilatie album "The Legend of Sweeney's Men" (Anthology).

singer/songwriter/gitarist Joe "Galway" Dolan verliet de band na deze opnames en vertrok naar Israel, naar verluidt met de intentie om Israel bij te staan in de destijds woedende 6-daagse oorlog. Des Kelly, destijds de manager van de band, maakte hier later de grap over "that Dolan had arrived on the seventh day, but it took him a year to get down there". Christy Moore nam 2 nummers van Joe Dolan op "The Trip to Jerusalem" dat zijn reis beschrijft en "The Foxy Devil", die verschenen op zijn album "The Iron Behind the Velvet". de Dubliners scoorden een hit met zijn "Nelson's Farewell". de band scoorde in 1967 in Ierland een top 10 hit met "Old Maid in the Garrett", Joe Dolan werd vervangen door Terry Woods en hun naam was in Ierland gevestigd.

alle nummers op dit debuut zijn door Andy Irvine, Johnny Moynihan en Terry Woods bewerkte traditionals , die hun oorsprong vinden in o.a. Amerika, Ierland en Schotland ( "Willie O' Winsbury), uitgezonderd:

2) "Sullivan's John" een nummer van de Ierse muzikant Pecker Dunne,
4) "My Dearest Dear" met tekst van de Amerikaanse singer/songwriter Peggy Seeger, waarvoor Terry Woods de muziek schreef,
7) "Dicey Reilly" van de Ierse singer/songwriter Dominic Behan, vooral bekend in de versie van de Dubliners
"Tom Dooley" een bekende Amerikaanse folksong, dat een internationale hit werd in de versie van "The Kingston Trio"
11) "The House Carpenter" eveneens een Amerikaanse ballad van de zanger/muzikant Clarence Ashley

dit debuutalbum met 13 geweldige tracks is een tijdloos album met een sterke songcollectie, voorzien van prachtige lead vocalen ofwel fraaie harmoniezang, perfect uitgevoerd met traditionele instrumenten. een vergeten meesterwerkje, een "must hear, must have" voor de folkliefhebber. Iers folkicoon Andy Irvine verliet de band in mei 1968 en begon aan een rondreis door Oost-Europa, waar hij o.a. muzikale invloeden opdeed voor de muziek op zijn latere albums en "world music" samenwerkingen.

Album werd geproduceerd door Bill Leader
en opgenomen "at Livingston Studios, Barnet, U.K."

de bezetting van "Sweeney's Men" ten tijde van dit album:

Andy Irvine: vocals, mandolin, bouzouki, harmonica, guitar
Johnny Moynihan: vocals, bououki, tin whistle
Terry Woods: vocals, 6 & 12-string guitar, concertina

avatar van Bartjeking
Mooi die achtergrondinfo. Ik heb hem op vinyl (een van de velen platen die van mijn vader zijn geweest) maar kende het niet. Vooral die bouzouki vind ik heel bijzonder om te horen; laat een goeie blend maar aan de Ieren over.

avatar van potjandosie
bijzonder Bartjeking dat jouw vader dit toch wel obscure album op vinyl in zijn bezit had. zag dat jij net als ik ook een groot fan ben van wijlen John Prine. ben jij toevallig bekend met het album "An Irish Pipedream" , een unofficial release uit 2020, in 2005 opgenomen tijdens een sessie in Ierland?

avatar van Bartjeking
potjandosieIk ben zo wel meer pareltjes tegengekomen, kan hem helaas niet meer vragen hoe hij eraan is gekomen. Zien aan de prijzen op Discogs dat het wel een gewild plaatje is. Maar ik hou hem liever zelf.

John Prine is een van mijn helden inderdaad. Dat album ken ik wel, lijkt heel erg op een opname die ik ooit gehoord heb van hem tijdens een optreden in Haarlem uit hetzelfde jaar(kwam toen op radio 2 en herinner ik me goed omdat dit het jaar was dat ik hem 'ontdekte'). Moet ik nog op een cassettebandje hebben......maar waar is de vraag.
Hele fijne setlist als je het album Fair And Square kan waarderen. Album staat ook op Spotify zag ik.