Randy Newman - Live (1971)

Label: Reprise

1. Mama Told Me Not to Come (1:46)
  2. Tickle Me (1:53)
  3. I'll Be Home (2:40)
  4. So Long Dad (1:41)
  5. Living Without You (2:16)
  6. Last Night I Had a Dream (1:43)
  7. I Think It's Going to Rain Today (2:32)
  8. Lover's Prayer (1:52)
  9. Maybe I'm Doing It Wrong (1:16)
  10. Yellow Man (2:05)
  11. Old Kentucky Home (1:33)
  12. Cowboy (2:13)
  13. Davy the Fat Boy (2:48)
  14. Lonely at the Top (2:16)
avatar van bertus99
Dit eerste live-album van Randy Newman vond ik toevallig evenals zijn tweede plaat, 12 songs die een jaar eerder uitkwam, 1970.. En daarmee denk ik dat mijn Randy Newmancollectie zo ongeveer compleet is.
Ik ben erg blij met deze twee aanwinsten moet ik zeggen. Op Live staat een half uurtje top-amusement. Randy speelt en zingt terwijl hij zichzelf op de piano begeleidt zijn beste nummers tot dan toe inclusief Lonely at the Top dat nog helemaal nieuw is voor het publiek dat je hoort gniffelen. Ook Last night I had a Dream was nieuw. Beide kwamen op het album Sail Away, een jaar later.

Randy Newman solo aan de piano. Mooi en intiem, alsof je er in een klein koffiehuis zelf bij bent. Het had echter net zo goed een masterclass songwriting kunnen zijn. Het album duurt nog geen half uur en toch perst Newman er veertien nummers uit. Net twee albums op zijn naam, maar speelt als een veteraan. Groots in zijn eenvoud.

avatar van potjandosie
een soort van huiskamerconcert met alleen Randy Newman op piano en zang. niet verwonderlijk, want dit album werd in 1970 in een intieme setting opgenomen in The Bitter End, een nachtclub annex coffeehouse in Greenwich Village, New York City, waar tevens gelegenheid werd geboden voor optredens.

14 Randy Newman "originals", waarvan:

5 nummers van zijn gelijknamige debuut uit 1968, So Long Dad, Living Without You, I Think It's Going to Rain Today, Cowboy en Davy the Fat Boy
4 nummers van "12 Songs" (1970) Mama Told Me Not to Come, Lover's Prayer, Yellow Man en Old Kentucky Home
2 nummers van "Sail Away" het in 1972 verschenen album, Last Night I Had a Dream en Lonely at the Top

veel doublures dus met kale versies van zijn eerder verschenen nummers.

het sentimentele met een prachtige melodie voorziene "I'll Be Home" dat eerder door Harry Nilsson werd opgenomen, verscheen later in een studio versie op het album "Little Criminals" (1977). de overige 2 nummers werden niet eerder uitgebracht, het grappige "Tickle Me" en "Maybe I'm Doing It Wrong".

inderdaad groots in zijn eenvoud, maar toch mis je af en toe iemand als Ry Cooder op slide gitaar die op de studio versie van bij voorbeeld Old Kentucky Home zo'n nummer wat extra glans gaf. bijzonder dat pas 30 jaar later een tweede live album "Live in London" (2011) zou verschijnen, opgenomen in een Londense kerk met merendeels nummers met orkest maar ook solo uitvoeringen. een album dat ik vanwege de iets grotere variatie hoger aansla dan deze, maar dat is persoonlijk.

Album werd geproduceerd door Lenny Waronker & Russ Titelman