Dit album is een echt cult album. Stond ook nog niet op Music Meter, dus heb het er zelf opgezet. Schaltkreis Wasserman is een Zwisers duo, PJ Wasserman en Stella Schaltkreis.
Een recensent schreef over dit duo : het duo combineerde wilde psychedelische experimenten met hun exploratie van analoge synthesizers die in die tijd volledig nieuw en futuristisch waren.
Dat laatste weet ik niet zeker, maar het is wel een vreemd album. Dit is weer zo'n album waar ik eigenlijk geen idee heb hoe ik er aan ben gekomen. Ik denk bij mijn eigen platenboer in de jaren 80 van Sinking Ship Record Shop, die waarschijnlijk deze in de uitverkoop had. JP Wasserman was muziekleraar en met zijn partner maakten ze deze plaat. Sommigen zeggen dat dit pioniers van techno waren, maar dat herken ik niet. (nu ben ik absoluut geen techno kenner)
De plaat was uitgegeven door een redelijk groot label Mercury, maar wie zat er elders te wachten op een Zwitsers product. Dus er werd niets verkocht. Het is opnieuw uitgebracht op eigen label (Space Records) en een Nederlandse distributeur zou de plaat persen en voor de rest zorgen. Waarschijnlijk ben ik er ook zo aangekomen. Van de opbrengst heeft het duo geen cent gezien, maar moesten wel de rekeningen betalen. Toch is de plaat uiteindelijk over de hele wereld terechtgekomen en werd echt een cult object. Het album is later opnieuw uitgebracht en Wassermann heeft nieuwe muziek uitgegeven, met een andere partner, aangezien Stella Schaltkreis is in 2011 overleden.
Wat is het voor muziek ? Het heeft veel weg van Krautrock, enkel zo nu en dan zit er iets bij wat je niet verwacht. Een beetje Kraftwerk met een 'Yellow' touch) Komt Yellow ook niet uit Zwisterland of uit Oostenrijk ??? Zelf noemt Wasserman het psychedelische elektronische muziek.
Op zich is het verrassend, het heeft weer niet het zware, bombastische van Tangerine Dream, het is veel luchtiger en zo nu en dan toch een humorvolle of onverwacht nummer. En op een enkel nummer klinkt ook nog gezang.
In die tijd dat ik het album kocht heb ik het niet veel gedraaid. Het wordt ook wel geschaard onder minimal synths, past wat dat betreft wel in de jaren 80, maar ik zag het toch meer een vervolg van de jaren 70 elektronische (Kraut) scene. En daar was ik eigenlijk wel wat uit.
Grappig om deze weer eens op te zetten, nog leuker om de reviews te lezen en ook te ontdekken dat de groep (de helft ervan) toch weer muziek maakt en optreedt.