menu

E.R. Jurken - I Stand Corrected (2021)

mijn stem
3,50 (1)
1 stem

Verenigde Staten
Pop
Label: Drag City

 1. Fanfare (0:59)
 2. Colonels of the Morning (2:09)
 3. Calendar (1:03)
 4. Maine Man (2:52)
 5. Coliseum (2:07)
 6. Give My Best to the Fox (2:27)
 7. Right Through (2:18)
 8. You're Coming with Us (1:46)
 9. Siren Song (1:08)
 10. John Doe (3:42)
 11. Let Go the Coat (3:04)
 12. On the Mark (2:21)
 13. Spectre (2:34)
 14. Gone, Gone, Gone (1:51)
 15. I Stand, Corrected (1:02)
 16. Under the Rose (1:37)
totale tijdsduur: 33:00
zoeken in:
avatar van deric raven
3,5
geplaatst:
Hoe vaak loopt een artiest wel niet trots met zijn songs de studio binnen om daar de in ontwikkeling zijnde kindjes onder te brengen bij de daar aanwezige producer om uiteindelijk die plek met keurige heropgevoede liedjes huiswaarts te keren. Het mooie eigenwijze karakter is afgestraft en alle eigenzinnigheid is verdwenen. Je moet eens weten hoe vaak die creativiteit totaal is bijgeschaafd en dat er uiteindelijk bar weinig over is van die hoofd vullende ideeën. Dat het ook anders kan bewijst E.R. Jurken met zijn eersteling I Stand Corrected.

De uit Illinois afkomstige E.R. Jurken is een troubadour, een ouderwetse liedjesverkoper, die zwervend door het dal van het leven al zijn bezittingen inclusief zijn gitaren kwijtraakt en door America heen trekt om rust te vinden. Een bewuste keuze die in werking wordt gezet als de depressieve zanger in 2012 getraumatiseerd door een aardedonkere periode heen gaat en achtervolgt wordt door zijn persoonlijke demonen die hij moeizaam van zich af kan schudden. Zijn goede vriend Gene Booth trekt hem vanuit die bodemloze put omhoog en speelt een belangrijke rol in het terugvinden van de liefde voor de muziek.

Bang voor het lopende risico om in zijn oude negatieve patroon terug te vallen gaat hij onder toeziend oog van Drag City A&R-man Rian Murphy op bezoek bij Mark Greenberg. Deze geniale opnametechneut heeft in het verleden de opdracht gekregen om de tegendraadsheid van Wilco, Beck en Andrew Bird te behouden en te verfijnen. Gelukkig staan ze er verder niet alleen voor en is het de veelgevraagde blazer Paul Mertens die daar zo nodig de lichte mineurklanken en sfeertonen aan de gitaarlijnen toevoegt. Het vertrouwen in E.R. Jurken is zelfs zo groot dat hij gelijk gekoppeld wordt aan het speciaal voor hem opgerichte Country Thyme label, een nieuwe jongvolwassen dochtermaatschappij van Drag City. Een therapeutisch proces volgt welke uiteindelijk afgetoetst wordt met de voltooiing van I Stand Corrected.

E.R. Jurken onderscheid zichzelf door in zijn songs de onaardse kopstem in verschillende toonhoogtes te ontleden, te overdubben en te herdefiniëren. Een aanpak die in het verleden Bohemian Rhapsody, de monsterhit van Queen opleverde. Alleen ligt de interesse van deze nieuwe muzikale aanwinst meer op het vlak van de harmonieuze koortjes waarmee The Beach Boys halverwege de jaren zestig naam maakten, en die The Beatles vervolgens toepasten in hun psychedelische periode.

I Stand Corrected is zeker geen poging om deze meesterwerken te evenaren, maar roept wel een soortgelijke sfeer op. Lieflijke georkestreerde eenvoudige popliedjes die ook wel het verlangen naar die folk sound van jaren geleden oproepen. Geen moderne hippe Americana indietracks, maar eerlijke klein gehouden verhaaltjes. Deze vocale exclusiviteit is tevens ook een groot struikelblok, de eenzijdigheid wordt nergens afgewisseld met gedurfde wendingen, waardoor de aandacht al snel dreigt af te zakken tot standje slaapverwekkend.

Het is mooi dat een veelbelovende jonge singer-songwriter alle vrijheid krijgt om zijn eigen geluid te ontdekken. Welke huidige platenmaatschappij schept tegenwoordig nog zoveel vertrouwen in een onbekende artiest. Zo hoort het eigenlijk ook te werken. Gewoon een leerschool om je verder te ontwikkelen. Geen tijdsdruk om jezelf te schikken naar het verwachtte eindplaatje. We moeten ze koesteren, labels als Country Thyme die dus dat verschil maken. I Stand Corrected is een prettig puur debuut, uitgewerkt volgens de kernbegrippen van de Do It Yourself ideologie.

E.R. Jurken - I Stand Corrected | Alternative | Written in Music - writteninmusic.com

Gast
geplaatst: vandaag om 08:17 uur

geplaatst: vandaag om 08:17 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.