Jakob Bro, Arve Henriksen and Jorge Rossy - Uma Elmo (2021)

Denemarken / Noorwegen / Spanje
Jazz
Label: ECM

1. Reconstructing a Dream (9:17)
  2. To Stanko (4:33)
  3. Beautiful Day (5:03)
  4. Morning Song (6:55)
  5. Housework (11:05)
  6. Music for Black Pigeons (7:54)
  7. Sound Flower (5:55)
  8. Slaraffenland (3:52)
  9. Morning Song (7:07)
avatar van Broem
Dit is werkelijk een pareltje. Ik volg de Deense gitarist Jakob Bro al langer en ben zeer onder de indruk van zijn prachtige, bijna fluwelen spel. Heeft ie ook laten horen in allerlei wisselende samenstellingen. De Noorse trompettist Arve Henriksen is zeker geen onbekende voor mij maar van de Spaanse slagwerker Jorge Rossy had ik nog nooit gehoord. Enfin, de krachten gebundeld en met blijkbaar de nodige improvisatie een heerlijk album afgeleverd. Soms ingetogen en fluisterend maar zonder uitzondering intens klinkend. Dit is echt fenomenaal gedaan. Het klinkt zo subtiel dat je met ingehouden adem zit te luisteren. Nou is dat met een album dat ruim 1 uur klokt moeilijk vol te houden Ragfijne composities met ruimte voor ieders vakmanschap. Trio stuwt elkaar naar grote hoogten. Hulde en hopelijk ooit live te aanschouwen. Yeah Bro

Mssr Renard
Ik kende alleen Jakob Bro van dit gezelschap. Omdat ik op één of andere reden iets heb met Deense jazz in het bijzonder en Scandinavische jazz in het algemeen en ook niet onbekend met de pracht die ECM soms over ons uitstort, raakte ik direct benieuwd naar deze plaat.

Wat me direct opvalt is dat Jakob Bro wat op de achtergrond speelt. Hij legt een soort tapijten neer, wat je juist zou verwachten van bijvoorbeeld een toetsenist. Het trompetspel van Arve valt ook direct op. Het is duidelijk dat hij (en slagwerker Rossy) een beetje de lead hebben in de composities. Wat dat betreft doet het me ook een beetje denken aan waar Mathias Eick ons mee verwent.