Johanna Samuels - Excelsior! (2021)

Folk / Pop
Label: Basin Rock

1. Sonnie (4:45)
  2. Nature's Way (3:26)
  3. High Tide for One (4:14)
  4. All Is Fine (3:26)
  5. The Middle (2:51)
  6. Close to the Vest (3:30)
  7. Song for Sid (4:09)
  8. Julie (3:08)
  9. Less of You (4:23)
  10. Cathy (3:46)
avatar van Lura
De ouders van Johanna Samuels zijn waarschijnlijk grote fans van Bob Dylan, want ze vernoemden hun dochter naar Dylan’s song Visions of Johanna. Haar debuutalbum Excelsior! is voornamelijk beïnvloed door de klassieke songschrijvers uit de jaren zeventig. Hoofdthema’s vormen leefgemeenschap (woongroep), specifiek gezien de vrouwelijke en daarnaast het verkeren in vrouwelijk gezelschap. Tijdens het schrijven van de liedjes zat Samuels behoorlijk met zichzelf in de knoop, want ze had last van cognitieve dissonantie. Het album werd hartje winter geproduceerd en opgenomen in de splinternieuwe studio van Sam Evian gelegen in New York’s Catskill Mountains. Door de hevige sneeuwstormen raakten men tijdens de opnames van de buitenwereld afgesloten en werd de studio al snel Flying Cloud genoemd. Samuels vroeg haar goede vriendinnen Courtney Marie Andrews, Lomelda, Olivia Kaplan, A.O. Gerber, Hannah Cohen en Maví Lou om vocale ondersteuning te verlenen. Verder speelden de leden van haar eigen band mee, bestaande uit Harrison Whitford (gitaren), Garret Lang (bas) en Sean Mullins (drums). Het gevarieerde album associeerde ik af en toe met de muziek van de betreurde Elliott Smith, vooral in All Is Fine. Het album bewijst andermaal dat men bij het piepkleine Basin Rock een goede neus heeft voor excellente singer-songwriters .

avatar van erwinz
Volledige recensie op de krenten uit de pop:
De krenten uit de pop: Johanna Samuels - Excelsior! - dekrentenuitdepop.blogspot.com

De Amerikaanse muzikante Johanna Samuels heeft de tijd genomen voor haar debuutalbum Excelsior!, maar het lome, broeierige en werkelijk wonderschone resultaat mag er zeker zijn

Johanna Samuels is een singer-songwriter uit Los Angeles, die deze week debuteert met het fraaie Excelsior!. Het is een album dat gelijke delen Amerikaanse rootsmuziek en Californische pop met elkaar vermengt en hier nog een snufje psychedelica aan toevoegt. Zoals je van een muzikante uit Los Angeles kunt verwachten klinkt Excelsior! heerlijk zonnig, wat fraai combineert met de mooie en vaak zachte vocalen van Johanna Samuels. De instrumentatie op het album is subtiel, warm en van een bijzondere schoonheid en ook nog eens prachtig geproduceerd door Sam Evian. Excelsior! is een album om de zomer mee te omarmen, maar het is ook een album dat Johanna Samuels op de kaart zet als groot talent.

avatar van AOVV
Mooi debuut van deze jongedame, na een paar EP's. Niets wereldschokkend of grensverleggend; wel gewoon fijne folkpopliedjes met vaak een wat melancholische ondertoon, die Samuels fraai inkleurt met haar zang. Nu eens gitaar, dan weer wat pianotoetsen.. Met de instrumentale ondersteuning zit het ook wel snor.

3,5 sterren