Blackberry Smoke - You Hear Georgia (2021)

Rock / Country
Label: 3 Legged

1. Live It Down (4:06)
  2. You Hear Georgia (4:05)
  3. Hey Delilah (3:53)
  4. Ain't the Same (4:20)
  5. Lonesome for a Livin' (4:28)

met Jamey Johnson

6. All Rise Again (4:13)

met Warren Haynes

7. Old Enough to Know (3:28)
  8. Morningside (4:24)
  9. All Over the Road (3:48)
  10. Old Scarecrow (3:36)
avatar van Larzz
Hè hè. BlackBerry Smoke maakt gelukkig weer lekkere smeuïge southern rock. Na een paar vooral productioneel en compositioneel matige albums zijn de langharige heren uit Georgia weer op het rechte pad. Lekkere recht toe aan rockers afgewisseld met country ballades voeren de boventoon. Veteranen Warren Haynes en Ricky Medlocke spelen ook een nummertje mee. Heb de LP versie die verdeeld is over 3 kanten. Beetje vreemd. 40 minuten kan toch gemakkelijk op 1 LP zou je denken. Dan had de aanschafprijs ook wel wat lager gekunt. Maar muggezifterij. Goede plaat.

avatar van Michiel Cohen
Was er snel klaar mee. Meer van hetzelfde.

Mssr Renard
Ik zie dat ik hier nog niet eens had gereargeerd.

Ik heb deze op dubbel vinyl, en draai deze vaak. Maar ik moet wel een Blackberry Smoke bui zijn.

Larzz, op welk nummer speelt Medlocke mee? Ik kan me niet herinneren dat ik dat op de hoes heb gelezen.

avatar van Larzz
Vergissinkje. Medlocke heeft het laatste nummer Old Scarecrow geschreven samen Charlie Starr. Hij speelt er kennelijk niet op mee. Of het moet in cameo zijn.

Meegeschreven klopt.

Net als bij Tedeschi Trucks Band, vraagt Charlue Starr heel vaak aan vrienden om mee te schrijven. Hierdoor is er ook meer diversiteit in de songs.

Ik vind deze plaat trouwens erg sterk, maar ik ben zo snel even kwijt hoe deze zich verhoudt tot de rest. Dan zou ik ze van de week weer na elkaar moeten draaien.

Absoluut geen straf om veel Blackberry Smoke te luisteren. We hebben ook tickets voor hun show in Utrecht.

avatar van Larzz
Zeker live een goede band. Gezien in Metropool, Hengelo 2014.

Mssr Renard
Ik had ze gexien (gratis) samen met Gov't Mule in een dorp in de Achterhoek. Jaar kwijt, plaatsnaam kwijt. Maar dat was wel erg gaag in elk geval.

avatar van johans
Dat je uit het Amerikaanse zuiden komt en rockmuziek speelt, betekent niet dat een band gelijk de volgende Lynyrd Skynyrd of de nieuwe Allman Brothers is. Toch weerhoudt mensen er niet van om de veelgeprezen Blackberry Smoke al jaren als zodanig te labelen. Zanger Charlie Starr – het kloppende hart van de band – vertelt aan de Phoenix, New Times het niet erg vinden als daarmee gestopt zou worden, maar snapt tegelijkertijd dat het mensen helpt om een ​​beeld van een band te vormen.

Het kan natuurlijk erger, weet je’“, geeft Starr toe. “Ze zouden kunnen zeggen: ‘Jullie doen me denken aan de Bay City Rollers. Ik herinner mij een interview met Tom Petty en iemand vroeg”‘Wat is je grootste invloed?’ En hij zei: ‘De radio.’ En ik dacht: wauw. Ik ook, een beetje.” Natuurlijk worden we beïnvloed en geïnspireerd door veel grootheden, maar we doen gewoon ons eigen ding, zegt Starr.

Momenteel is Blackberry Smoke de beste band ter wereld in wat ze doen en prijkt elke nieuwe plaat al snel op de hoogste positie van de reguliere Amerikaanse album-charts. Een band die in de studio prima uit de verf komt, maar op het podium nog veel beter is. En die daarbij nog liedjes schrijft, die bij de eerste keer al blijven hangen. Zo ook op hun laatste wapenfeit “You Hear Georgia”, waarvan in eigen land ruim 12.000 fysieke exemplaren in de eerste week na de release werden verkocht.

“You Hear Georgia” klinkt zoals gewoonlijk oerconservatief en vooral consistent, en zit door de frisheid van de live-in-de-studio productie van Dave Cobb verdomd goed in elkaar. Iedere resonantie van de snaredrum, iedere gitaar of pedaal steel partij of pianoaanslag en eventuele foutjes zijn hoorbaar. Een album met gastbijdragen van Jamey Johnson (Lonesome for a Livin) en Warren Haynes (All Rise Again), evenals met diverse gospelachtige achtergrondkoortjes van The Black Bettys.

Blackberry Smoke mag dan vandaag de dag een goed geoliede en succesvolle rockmachine zijn, zo was het niet altijd. We waren een feestband en de mensen wisten het, vertelt Starr in een gesprek met de webzine Loudersound. Het hoorde bij onze ontwikkeling. We waren gewoon een stel overjarige kinderen met een ontstuimig bestaan.

Mssr Renard
Sterker nog: Allman Brothers Band wilden nooit als southern rock-band gelabeld worden. Maar uit gemak doe ik het stiekem wel, maar dat is meer omdat ik toch wel van hokjes houd.

Zelf vind ik Blackberry Smoke te simpel en rechttoe-rechtaan om met Allman Brothers of Skynyrd vergeleken te kunnen worden. Blackberry Smoke vind ik ook nét even te countryrock. Deze laatste worp valt me ook een beetje tegen. De band kan binnen het genre waarin ze muziek maken niet makkelijk vernieuwen en daardoor gaan platen toch steeds meer inwisselbaar worden.

Lekkere plaat, punt.