Grey Aura - Zwart Vierkant (2021)

Label: Onism

1. Maria Segovia (5:53)
  2. Rookslierten, Flessen (3:39)
  3. Het Schuimspoor van de Ramp (4:56)
  4. El Greco in Toledo (7:32)
  5. Parijs Is een Portaal (5:32)
  6. De Onnoemelijke Verleidelijkheid van de Bezwijkende Deugd (5:55)
  7. Sierlijke Schaduwmond (9:31)
avatar van Edwynn
Op Spotify zijn inmiddels 2 nummers te beluisteren. Te weten: El Greco In Toledo en Maria Segovia. Grey Aura is een black-achtig metal project waarachter de schrijver/fotograaf Ruben Wijlacker schuilgaat. Die heeft een roman geschreven en daarop is het nakende Zwart Vierkant weer gebaseerd. Het zou handelen om een fictieve kunstenaar wiens bekendste werk 'Zwart Vierkant' is gedoopt. Zo krijgen we weer een interessant literair concept in een decor van zwartgeblakerde metal.

De twee vrijgegeven nummers geven blijk van een avantgardistische stijl die niet al te moeilijk is maar wel vol zit met wat postmoderne hipsterinvloeden. Een beetje jazz en een beetje flamenco dus. Je kent het wel. Meer dan eens moet ik aan (de latere) Lugubrum denken al werkt Grey Aura de arrangementjes wat beter uit en lijkt het mij een stuk pretentieuzer in vergelijking met Lugubrum dat zichzelf nooit serieus heeft genomen.

Het slot van El Greco In Toledo is mij met zijn zwierige koperwerk wat al te studentikoos. Al snel moest ik denken aan de Dispuutfeest-sketch van Jiskefet en kon ik een geaffecteerd 'hé lul, heb je nog geneukt' bijna niet meer onderdrukken. Al met al vind ik hetgeen ik heb gehoord intrigerend genoeg om benieuwd te zijn naar het gehele album.

avatar van bonhovinyl
Zeer bijzonder en bizar.
Avantgardistische black metal of post metal met spoken word, trombones, jazz intermezzo's en castagnetten. En wat een luisterervaring! Er is van alles te ontdekken en te lezen tijdens het luisteren (lees: beleven) van deze plaat. Pretentieus? Misschien, maar ook gewoon ontzettend goed en gewaagd.

avatar van gvm1985
Na de eerste paar luisterbeurten vond ik het 'wel aardig' maar ook niet meer dan dat. Op een of andere manier bleef ik terugkeren naar dit album en het is gaan groeien. Inmiddels, vele luisterbeurten verder, ben ik van mening dat dit een van de beste, meest originele en bijzondere Black metal (of hoe je dit ook wil noemen) albums van Nederlandse bodem is. Een ruwe diamant!
Ik kan enkel adviseren, geef dit album de tijd en het zal je belonen.