Dónal Lunny - Coolfin (1998)

Ierland
Folk
Label: Blue Note

1. Spanish Point (4:10)
  2. The Lowlands of Holland (4:12)
  3. Glentown (Medley) Miss Monaghans / The Man of the House / The Green Field of Glentown / The Mountain Lark (5:07)
  4. The Mouseskin Shoe and Dancing at Allihies (Medley) (3:52)
  5. Moldavian Triptich (6:20)
  6. Butlers (5:34)
  7. False Fly (3:40)
  8. Polkas (Medley) Trip to Sado / Dan-Ti Dan-Dan (3:08)
  9. Slides (Medley) Coolfin / Nora Criona (3:18)
  10. Kickdancer (4:11)
  11. Suil a Ruin (5:17)
  12. Lucky Lucky Day (3:47)
avatar van potjandosie
de inmiddels 77-jarige Donal Lunny is een Iers folkcoon, multi-instrumentalist, producer en mede oprichter van o.a. The Bothy Band, Planxty (met Andy Irvine, Christy Moore en wijlen Liam O'Flynn) en Moving Hearts met Christy Moore, op wiens solo albums hij vele malen bijdroeg. zijn lijst van producties, samenwerkingen en sessiewerk op albums van anderen is vrijwel eindeloos.

dit kristalhelder geproduceerde album met zijn toenmalige band Coolfin is geen licht verteerbare kost. de muziek die razendknap wordt uitgevoerd, is een fusie van traditionele (Ierse) folk gestoken in een modern jasje vermengd met o.a. invloeden uit de Balkan landen (Moldavië) en gevat in vrij complexe song structuren. Donal Lunny heeft een fascinatie met ritmische muziek, wat goed te horen valt op de veelal up-tempo uitgevoerde, instrumentale nummers.

op "Coolfin" staan 6 instrumentale composities van Lunny met o.a. polka's en 9) slides, waarvan "Spanish Point" en "Lucky Lucky Day" het meest bekoren, evenals de swingend uitgevoerde traditional "Glentown" incl. "The Green Fields of Glentown", een nummer van fiddler Tommy Peoples. track 4) "The Mouseskin Shoe" is eveneens een instrumentaal nummer van bandlid/fiddler Nollaig Casey.

mijn voorkeur gaat uit naar de 4 nummers/traditionals met zang. "The Lowlands of Holland" met zang van de Schotse zangeres Eddie Reader, bekend van haar solo werk en hit "Perfect" met de band Fairground Attraction, "Moldavian Triptych" met geweldige zang van de Hongaarse folk zangeres Marta Sebestyen en "False Fly" en "Siul a Ruin", beide met zang van Maighread en Triona Ni Dhomhnaill, die bekend staan om hun in het Gaelic gezongen liedjes.

Album werd geproduceerd door Donal Lunny
Recorded at Real World Studios, Bath, England & Westland Studios, Dublin, Ireland
(additional recording at Digital Pigeon, Dublin & Soundtracks, New York

Fionn O'Lochlainn: bass
John McSherry: Uileann pipes, whistles
Nollaig Casey: fiddle, viola
Mairead Nesbitt: fiddle
Donal Lunny: bouzouki, guitar, bodhran bass

Guest singers: Maighread Ni Dhomhnaill, Triona Ni Dhomhnaill, Eddi Reader, Marta Sebestyen
Guest players: Sharon Shannon (accordion), Maire Breatnach & Sean Smyth (additional fiddles tracks 3 & , Jean Butler (taps tracks 1 & 6)