Gahan-solo. Het kwam voor mij wat onverwacht na het turbulente leven van de man. Maar misschien was dat juist wel de reden om er één te maken.
Aanvankelijk kabbelde het wat langs me heen als zijnde 'haalt het nooit bij Depeche Mode', maar daar ben ik nu toch wel wat van aan het terugkomen door het verschijnen van zijn tweede solo-album. Hierdoor ben ik ook dit debuut er weer eens bij gaan pakken en het beviel me eigenlijk wel. Een verhoging is dus op zijn plaats.
Dirty Sticky Floors is al vast een lekker begin: niet te moeilijk doen en toch diepgang behouden. Ik meen dat er ook nog een remix is gemaakt door JunkieXL die ik niet ken maar als ik de sfeer van dit nummer zo proef kan ik me daar wel wat bij voorstellen. Electronic met een zeer sterke rockfeel.
Hold On is als stappen in een zeer warm bad of kruipen onder een dikke wollen deken. Het voelt uiterst comfortabel aan en het is lekker wegdromen.
Ook
A Little Piece heeft wat dromerigs, maar ik vind dit toch wat scherper klinken om termen als behaaglijk of warm naar voren te halen. In dit nummer proef ik wat beklemmends en dat geeft gelijk een ander soort sfeertje.
Bottle Living doet me telkens weer aan een Depeche Mode-nummer denken waar ik tot op de dag van vandaag maar niet op kan komen. Eens zal ik er achter komen met of zonder jullie hulp

Het is een catchy nummer dat het niet haalt bij DM-nummers die dit etiket opgeplakt kunnen krijgen, maar verder vind ik het zeer goed te pruimen.
Black and Blue Again staat weer heel erg op zichzelf en bij nummers als deze snap ik goed dat Gahan graag een solo-album wilde uitbrengen. De opbouw van het nummer is goed en het nummer blijft daardoor de volle 5 minuten de aandacht vasthouden.
Stay vind ik een erg mooi nummer dat het vooral van de sfeer moet hebben. De zang is ijl en geeft het nummer daardoor een hemels sfeertje.
Meer pop is
I Need You. Het klinkt allemaal redelijk luchtig maar ook weer niet té. Ik vind dit album sowieso redelijk open en luchtig klinken terwijl ik een veel zwaarder album had verwacht gezien de privé-sfeer waarin Gahan verkeerde.
Bitter Apple is ook een sterk nummer met een prachtige sfeer. De instrumentatie is wat electronischer en ook hier klinkt het nergens echt somber of zwaar. Zeer zeker één van de betere nummers op dit album.
Hidden Houses heeft ook een midtempo. En heel af en toe moet ik zelfs een beetje denken aan de Smashing Pumpkins ten tijde van Adore. Nu besef ik maar al te goed dat dit wonderbaarlijke nonsens is omdat ik dit eigenlijk sterker vind, maar de link leg ik iedere keer onwillekeurig toch weer. Wederom een goed nummer met een lekkere bas (die me ook weer ergens aan doet denken en ik weet niet waar aan).
Goodbye is wat minder duidelijk. Rock is hier duidelijk aanwezig en weet zich goed te mengen in het totaalgeluid.
Zoals gezegd ben ik er nu wel achter dat ik dit album iets te makkelijk en snel had beoordeeld en erger nog: ter zijde had geschoven. Er was een tweede album voor nodig om dit weer in ere te herstellen.