Intelligent Music Project VI - The Creation (2021)

1 stem

Bulgarije
Uitgebracht in eigen beheer

1. A Sense of Progress (3:25)

2. The Story (6:18)

5. Your Thoughts (3:52)

met Richard Grisman en John Payne

6. Sometimes (4:05)

met Ronnie Romero

7. Back to the Truth (3:27)

met Richard Grisman

8. Let It Go (4:14)

9. A Sight (4:31)

met Richard Grisman, Ronnie Romero en John Payne

10. That Something (4:21)

met John Payne, Ronnie Romero en Richard Grisman

11. I Know (3:00)

12. Serve (5:29)

met Richard Grisman en Bobby Kosatka

avatar van Marco van Lochem
Een jaar na nummer #5 brengt het Bulgaarse project Intelligent Music Project, nu met “VI” achter de naam, zijn nieuwe werkje uit, “THE CREATION”.
Het is, net zoals de voorgaande albums, een creatie van Milen Vrabevski, een MD in geneeskunde. Maar het is niet de zorg waar hij in uitblinkt, maar in de andere liefde van hem, de muziek. Vrabevski bracht zijn eerste Intelligent Music Project (I.M.P.) uit in 2012 en is dus zeer actief, want in 9 jaar tijd 6 albums uitbrengen, dat is niet veel acts gegeven. De kwaliteit is dan ook elke keer wel weer van een hoge kwaliteit en dat geldt ook weer voor “THE CREATION”.
Er is echter wel wat verandert ten opzichte van het vorige album, “LIFE MOTION”. Drummer Simon Phillips heeft plaats gemaakt voor Styx drummer Todd Sucherman en Bobby Rondinelle (o.a. Rainbow). In vergelijking met het vorige album zijn de zangers nagenoeg dezelfde. Zo horen we de huidige Vandenberg zanger Ronnie Romero, ex Asia zanger John Payne, Carl Sentance en Richard Crisman. De gitaarpartijen komen op het conto van Vrabevski zelf en Bisser Ivanov en zijn in bijna elk nummer prominent te horen. De muziek is zoals op de voorgaande albums melodieuze rock, met enkele smaakvolle uitstapjes.
“A SENSE OF PROGRESS” opent het 49 minuten durende schijfje en laat in tegenstelling tot de titel, geen progressie horen. Een simpele rocker met rauwe zang van Romero. Het ruim 6 minuten durende “THE STORY” is het langstdurende nummer van “THE CREATION” en met 3 leadzangers krijgt het een passende afwisseling. De instrumentale passages plaatsen het nummer in de progressieve rock hoek, de samenzang is hemels en de melodie is zeer aanstekelijk. De gitaarsolo’s van Bisser zijn een genot om naar te luisteren, fantastisch nummer. “A SHELTER” is weer een relatief eenvoudige rocker met een fijne melodielijn, “LISTEN” is een ballad, prachtige gezongen door Romero, “YOUR THOUGHTS” begint orkestraal, symfonisch, en door de John Payne zangdelen groeit het uit tot een topper van het album.
“SOMETIMES” is weer een rocker, “BACK TO THE TRUTH” is een soort van vreemde eend op dit album, doordat het folk invloeden bevat. “LET IT GO” heeft een jazz sfeertje in het eerste deel met subtiel gitaarwerk, waarna het nummer zich transformeert naar een rocker, “A SIGHT” begint met mooi gitaarwerk, is een melodische poprocker, “THAT SOMETHING” is ook een poppy rocker, “I KNOW” is veruit het stevigste nummer dat I.M.P. ooit opgenomen heeft, heavy riffs en zang van Romero zorgen daarvoor. “SERVE” wordt door Grisman gezongen en hij krijgt ondersteuning van Bobby Kosatka, voor mij een nieuwe naam. De orkestrale arrangementen zijn in dit nummer meer uitgewerkt en de opbouw zorgt ervoor dat het nummer een bepaalde prettige spanning in zich heeft. De gitaarsolo is hemels en dit liedje is een mooi einde van een album dat het niveau van het vorige album net niet aantikt.
Ondanks dat is het een heerlijke luisterervaring en mag deze creatie door meer liefhebbers van het genre beluisterd worden. Op naar Intelligent Music Project VII.

avatar van Arjan Hut
Deze band klonk tijdens de Eurovisie Songfestival voorronde toch niet al te verheffend. Die geknepen zang van Romero, een slappe sound, alleen bij de korte solo schrok ik even wakker.