Troots
Shooglenifty
Genre: World, Celtic | Release: 12/02/07
Score: 3*
Shooglenifty; al lange tijd zijn ze actief in de wereldmuziek. Het wordt
steeds moeilijker om het jongere publiek aan te spreken met hun cultureel getinte muziek. Lukt het met hun nieuwe album Troots?
Wereldmuziek van de 21ste eeuw moet in tegenstelling tot de klassieke wereldmuziek diverse benaderingen zoeken. Men wordt al snel afgeschreven als ze alleen maar uitgaan van één bepaald soort muziekstijl binnen de wereldmuziek. Velen groepen blijven vaak hangen bij alleen Keltische muziekstijlen, andere beperken zich tot alleen bluegrass. Zoals ik al zei kan dat anno 2007 niet meer. Het is voor mij vooral Urban Trad die échte vernieuwing bracht in de wereldmuziek. Met hun visie op volksmuziek uit veel verschillende landen als Marokko, Portugal, maar ook Nederland en Schotland wisten ze bijzonder aangename plaatjes te maken, waaronder de recent verschenen Erbalunga. Een andere groep die ook verschillende invalshoeken gebruikt in haar muziek is Shooglenifty. Het zestal uit Schotland komende bandleden zijn al geruime tijd actief en hebben dit jaar alweer hun zesde album uitgebracht onder de naam Troots. Shooglenifty legt haar basis rondom de traditionele Schotse muziek en breidt vervolgens uit met verschillende genres. Genres als Celtic, maar ook zeker alternatieve rock en blues. Dit zorgt voor vele verrassingen. De groep moet duidelijk naar deze verrassingen toewerken, want alleen instrumentaal kan men daar komen - er wordt verder nergens gezongen. Persoonlijk vind ik dit wat jammer, omdat naar mijn mening expressie van wereldmuziek het beste kan worden gedaan met ook vocale hoogstandjes, met lyrics in verschillende talen. Helaas moeten we dat missen, maar Shooglenifty staat zeker haar mannetje op instrumentaal gebied. Meerdere malen verrast het nieuwe album Troots met vele instrumentale uitspattingen. Bijvoorbeeld in het nummer The Eccentric die zacht en subtiel opent met Arabische klanken. Al snel horen we korte maar ferme aanhalen van een elektrische gitaar, waarna ook snel de drums en de violen inzetten. Het nummer mondt al snel uit in een waar spektakel waarvan vele wereldmuziekliefhebbers spontaan van gaan kwijlen.
Conclusie:
Shooglenifty maakt geweldige instrumentale wereldmuziek en weet als geen ander hoe te spelen met verschillende wereldlijke muzieksoorten. Nogmaals vind ik het erg jammer dat de band zich alleen richt op de instrumentatie en verder geen aandacht besteed aan vocale partijen. Dit maakt dan echter wel de instrumentatie beter dan bij andere bands.
Meer >>