Lauri Porra Flyover Ensemble - Dust (2019)

Finland

4. Matter (5:14)
  5. Intravenous (5:55)
  6. Phase II (4:43)
avatar van Svendra
Ik beluister ook klassiek en bij Matter had ik associaties met Jean Sibelius (geb.1865), de grootste componist van Finland en dus landgenoot van Lauri Porra. Nu lees ik dat Porra een heuse achterkleinzoon is van Sibelius. Geen toeval dus!

Lauri Porra blijkt een muzikale duizendpoot: cellolessen gevolgd op jonge leeftijd en later basgitarist geworden in de metalband Stratovarius. Bij de openingsminuten van dit album kun je je dat laatste nog wel voorstellen

Maar de albums van Lauri Porra zijn vooral een mengeling van artrock, pop en jazz. Zo ook Dust, waarbij Phase II dan weer doet denken aan Vangelis. De nummers zijn interessant en goed, al mag je ook de kanttekening plaatsen dat het veel kanten opschiet.