Eurovision Song Contest Rotterdam 2021 (2021)

Label: Universal

1. Anxhela Peristeri - Karma (Albania)
  2. Vincent Bueno - Amen (Austria)
  3. Montaigne - Technicolour (Australia)
  4. Efendi - Mata Hari (Azerbaijan)
  5. Hooverphonic - The Wrong Place (Belgium)
  6. VICTORIA - Growing Up Is Getting Old (Bulgaria)
  7. Gjon's Tears - Tout L'univers (Switzerland)
  8. Elena Tsagrinou - El Diablo (Cyprus)
  9. Benny Cristo - Omaga (Czech Republic)
  10. Jendrik - I Don't Feel Hate (Germany)
  11. Fyr & Flamme - Øve Os På Hinanden (Denmark)
  12. Uku Suviste - The Lucky One (Estonia)
  13. Blas Cantó - Voy a Quedarme (Spain)
  14. Blind Channel - Dark Side (Finland)
  15. Barbara Pravi - Voilà (France)
  16. James Newman - Embers (United Kingdom)
  17. Tornike Kipiani - You (Georgia)
  18. Stefania - Last Dance (Greece)
  19. Albina - Tick-Tock (Croatia)
  20. Lesley Roy - Maps (Ireland)
  21. Eden Alene - Set Me Free (Israel)
  22. Daði Freyr - 10 Years (Iceland)
  23. Måneskin - Zitti E Buoni (Italy)
  24. THE ROOP - Discoteque (Lithuania)
  25. Samanta Tīna - The Moon Is Rising (Latvia)
  26. Natalia Gordienko - Sugar (Moldova)
  27. Vasil - Here I Stand (North Macedonia)
  28. Destiny - Je Me Casse (Malta)
  29. Jeangu Macrooy - Birth of a New Age (The Netherlands)
  30. TIX - Fallen Angel (Norway)
  31. RAFAŁ - The Ride (Poland)
  32. The Black Mamba - Love Is on My Side (Portugal)
  33. ROXEN - Amnesia (Romania)
  34. Hurricane - Loco Loco (Serbia)
  35. Manizha - Russian Woman (Russia)
  36. Tusse - Voices (Sweden)
  37. Ana Soklić - Amen (Slovenia)
  38. Senhit - Adrenalina (San Marino)

met Flo Rida

39. Go_A - Shum (Ukraine)
En dit jaar dan toch echt vanuit Rotterdam, in welke vorm is nog steeds even afwachten.

Ik merk dat de kwaliteit de laatste jaren wel vooruit gaat: het is allemaal wat serieuzer.

Benieuwd of Flo Rida ook op het podium in Ahoy staat straks (San Marino). Mijn favorieten zijn Italië, Litouwen, IJsland.

avatar van Angelo
Het niveau is iets beter dan vorig jaar, maar er zijn weinig nummers die ik echt leuk en goed vind.

Persoonlijke top 10 (alleen de eerste zes vind ik de moeite waard):
1. Litouwen 2. Slovenië 3. Italië 4. Rusland 5. Albanië 6. België
7. IJsland 8. Moldavië (guilty pleasure) 9. Zweden 10. Denemarken (guilty pleasure)

Met de huidige top 3 van de bookmakers (Malta, Zwitserland en Frankrijk) heb ik helemaal niets. Malta heeft een b-kantje van Caro Emerald uit 2010, Zwitserland heeft een Franstalige low-budget versie van 'Arcade' en Frankrijk is veel te gekunsteld en pretentieus (plus de zangeres zingt onzuiver). Verder veel terugkerende acts met minder goede nummers dan vorig jaar, met name Servië, Bulgarije, Roemenië, Macedonië en Tsjechië.

Het verbaast me wel dat de grote favoriet van vorig jaar, IJsland, zo "laag" bij de bookmakers staat (schommelt tussen #7 en #9). Die zanger en de act eromheen hebben een enorme sterke USP en persoonlijk vind ik zijn nummer van dit jaar toch echt beter dan die van vorig jaar. En dit type gimmick-y acts doen het altijd wel goed (You Are the Only One, Hey Mamma, Toy, Spirit in the Sky etc.).

Onze inzending heb ik ergens onderaan in m'n ranking, net als vorig jaar. 'Grow' en 'Birth of a New Age' vind ik dus echt verschrikkelijk; wat een draken van nummers.

En héél jammer dat Eric Saade niet in de herkansing mag voor Zweden exact tien jaar na zijn deelname. Was 'Every Minute' de Zweedse inzending geweest, dan had ik hem op #1 gezet en ik denk ook echt dat het had kunnen winnen in Rotterdam. Mijn favoriete nummer van 2021 tot dusver!

avatar van stoepkrijt
Het niveau lijkt ieder jaar weer een tukje hoger te worden en die lijn wordt ook in 2020/2021 verder doorgetrokken. Het Songfestival wordt steeds serieuzer genomen, het aantal circusact neemt zienderogen af en het aantal liedjes dat rechtstreeks de hitlijsten in kan groeit.

Niet alle liedjes en muziekstijlen zijn mijn smaak, dus een echt hoge notering voor zo'n verzamelaar als deze zal er niet snel inzitten, maar een dikke voldoende toch zeker wel. Zelfs in een jaar als 2021, waarin voor de meeste inzendingen eerst de artiest is gekozen (die in 2020 al mee zou doen) en daarna pas een liedje erbij is bedacht.

Mijn favorieten bestaan deels uit goede live-uitvoeringen die het ook bij het grote publiek goed deden (Italië, Frankrijk, IJsland, Zwitserland) en uit matig tot slechte live-uitvoeringen die iedereen alweer is vergeten, maar waarvan ik de studioversies om te smullen vind (Australië, Roemenië, Tsjechië).

avatar van joko150
Het niveau van het songfestival word elk jaar steeds beter, en de lachwekkende slechte inzendingen nemen steeds meer af, en dat is een mooie en goede ontwikkeling.
Ook is het gaaf om te zien dat Italië dit jaar met een rocksong heeft gewonnen (mijn favoriet).
Toch staan hier nog wel wat draken op, waardoor ik het geen voldoende kan geven.
bijv. Polen, Duitsland, Letland, en nog een paar...

avatar van DjFrankie
DjFrankie (moderator)
Hoger niveau dan andere jaren, een dikke ruime voldoende dus.

avatar van MIAB
Angelo schreef:

Persoonlijke top 10 (alleen de eerste zes vind ik de moeite waard):
1. Litouwen ...... Frankrijk is veel te gekunsteld en pretentieus (plus de zangeres zingt onzuiver).

Kritiek op de zangkunsten van Pravi en dan Litouwen op 1? Dat rijmt natuurlijk niet..

avatar van MIAB
Er zit een paar heerlijke nummers bij, maar ook nog wel wat misser. Dus, net geen 3,5*, maar 3 sterren.

Anxhela Peristeri - Karma (Albania) --- 3,0
Vincent Bueno - Amen (Austria) --- 3,5