Sam & Julia - Something Somewhere (2021)

Roots
Label: I Love My Label

1. Easy (4:12)
  2. Crying at the Zoo (3:06)
  3. Come Home (3:20)
  4. Something Somewhere (4:00)
  5. Not Your Heart (3:29)
  6. Losing Hand (4:08)
  7. Song on Repeat (3:22)
  8. Wasted Calls (3:38)
  9. Contemplating (5:04)
  10. Moon (4:31)
  11. One Man Show (2:39)
avatar van Lura
De debuutep So Far, So Good van Amsterdammers Sam van Ommen en Julia Schellekens kreeg in 2019 zelfs aandacht van het helaas ter ziele tv-programma Vrije Geluiden. Hun labelbaas Tim Knol van I Love My Label sprak toen terecht lovende woorden over hen. Knol is trouwens een muziekliefhebber in hart en nieren, die net zo bevlogen over andere muziekgenres praat. Ooit brak hij DWDD een lans voor de niet zo bekende soulzanger William Bell. Uiteraard verschijnt hun debuutalbum Something Somewhere op diens label, echter in samenwerking met het sympathieke Excelsior Recordings. De liedjes werden in één zomer geschreven op hun snikhete Amsterdamse zolderkamer. Het vastleggen in de studio vergde echter veel meer tijd. Julia hierover: “Eigenlijk heeft het maken van deze plaat ervoor gezorgd dat we allebei in therapie gingen. Juist bij de liedjes die zo persoonlijk en verstild zijn, vond ik het confronterend om ze in te zingen. De klank van mijn eigen stem vond ik ineens niet meer mooi en ik ging elke noot overdenken. Uiteindelijk vonden we samen een manier om het goede gevoel terug te krijgen en ben ik nu enorm blij met hoe alles erop staat. Ik heb geleerd dat het soms nodig is om op je bek te gaan en dan weer met nieuwe inzichten op te staan.”. Sam vult hierop aan : “We merkten dat we allebei meer dan ooit kampten met stress, angsten en andere mentale barrières, zoals veel millennials en zoomers. De generatie van het vergelijken en torenhoge verwachtingen. Als jonge twintigers zijn we op zoek naar ons plekje in deze wereld. En de struggle van die zoektocht hoor je terug in de muziek.”. Het album werd opgenomen in de befaamde Wisseloord Studio’s. Het eindresultaat mag er meer dan wezen, het lost de belofte van de EP meer dan in. De luisteraar wordt niet alleen getrakteerd op prachtige samenzang, maar ook op regelmatig inventief en spannend gitaarspel en soms op een dromerige Wurlitzer. Opener Easy triggert de luisteraar meteen. De persoonlijke teksten zijn tragikomisch. Zo gaat Crying at the Zoo over Sam’s paniekaanval in de dierentuin van Praag. Een groot aantal van de liedjes gaan over hun talloze oersaaie dates. Op Something Somewhere worden ze begeleid door hun band, wat het resultaat zeker ten goede is gekomen. Normaal gesproken benader ik alle nieuwe muziek wat uit onze hoofdstad komt, met de nodige reserve. Maar voor Sam & Julia en hun debuut Something Somewhere maak ik absoluut een uitzondering, prachtplaat.

avatar van Zwaagje
Lura maakt me vaak al nieuwsgierig; we hebben niet altijd de zelfde smaak, maar toch...... De positieve recensie van de Volkrant maakt me extra nieuwsgierig. Wat is het toch fijn om iets nieuws te ontdekken wat bij je past, dat weet ik al op basis van een eerste luisterbeurt halverwege. Fijne samenzang, goed sfeertje, maar vooral heel goed gemusiceerd en fijne songs. Stemmen komt later.

Op het langverwachte album Something Somewhere is het bandgeluid van Sam en Julia breder en gedurfder ★★★★☆
DPG Media Privacy Gate - volkskrant.nl

avatar van Lura
Zwaagje schreef:
Lura maakt me vaak al nieuwsgierig; we hebben niet altijd dezelfde smaak, maar toch......

Gelukkig maar, anders wordt het saai.

avatar van Zwaagje
Het begin, het eerste deel van het album, spreekt mij het meest aan. Helaas zakt het daarna wat in en wordt het voor mij wat te gezapig; ik mis dan de spanning van de eerste paar nummers. Misschien valt het kwartje nog, maar tot die tijd 3.5* voor het vakmanschap en twijfel over een fysieke aanschaf.

avatar van erwinz
Volledige recensie op de krenten uit de pop:
De krenten uit de pop: Sam & Julia - Somewhere Something - dekrentenuitdepop.blogspot.com

De Amsterdamse muzikanten Sam & Julia hebben een debuutalbum afgeleverd dat de zon uitbundig laat schijnen, maar dat ook steeds weer weet te verrassen met geweldige songs

De eerste EP van Sam & Julia heb ik twee jaar geleden niet opgemerkt, maar hun debuutalbum is een geweldige verrassing. Het is een album dat in het hokje rootsmuziek past, maar de Amsterdamse muzikanten slepen er ook aangename invloeden uit de pop en een snufje indierock bij. Het levert een serie geweldige popliedjes op, die fraai zijn ingekleurd, prachtig zijn gezongen en ook nog ergens over gaan. Steeds weer verrassen Sam, Julia en hun medemuzikanten met zeer smaakvolle popliedjes waarin zowel in muzikaal als in vocaal opzicht van alles gebeurt. Een heerlijk album om een hopelijk lange en zorgeloze zomer mee te omarmen, maar ook een album van eigen bodem om heel trots op te zijn.

avatar van Zwaagje
Bij mij moest dit album landen. Daarnaast moest ik er echt voor gaan zitten en op de koptelefoon kreeg het de aandacht die het verdiende; toen kwam ook "de tweede helft" beter binnen. De eerste drie a vier nummers blijven meer mijn smaak, maar met de koptelefoon is het vervolg ook mooi. Het zal denk ik geen fysieke aanschaf worden. Smaakvol album!