Volker Kriegel - Lift! (1973)

geen stemmen

West-Duitsland
Jazz / Rock
Label: MPS

1. Lift! (6:54)
  2. Three or Two in One (6:07)
  3. Forty Colours (3:26)
  4. A Piece with a Chord from a Yorkshire Terrier (6:05)
  5. Electric Blue (8:55)
  6. The Lame Donkey (2:40)
  7. Between the Seasons (4:38)
  8. Blue Titmouse (3:55)
Mssr Renard
Op de binnenkant van de gatefoldhoes en op de rug staat sls artiest: "Volker Kriegel & Friends", dus dat geloven we graag. Wanneer vrienden samenspelen is er meer cohesie , vrienden geven elkaar veel ruimte en bovenal vrienden maken veel plezier.

De cohesie, de ruimte en het plezier spat ook van deze plaat af. Met vijf composities van Kriegel en drie van Weber speelt het septet hier alleen eigen werk.

Het septet is een heel interessante, want naast de bekende Kriegel (gitaren), Eberhard Weber (bassen, cello, okarina, piano), John Marshall (drums), Cees See (percussie) en John Taylor (electrische piano), die allen al speelden op 'Inside Missing Link', schuiven hier respectievelijk Stan Sulzman (sopraansax en fluit) en Zbigniew Seifert (electrische viool) aan.

De stijl die de band kiest is afwisselend intens vurig en kalm en warm, varierend van jazzrock tot meer pastorale jazz, zoals de schitterende opener met mooi samenspel van de viool en saxofoon en het prachtige 'The Lame Donkey' met fijn akoestisch gitaarspel en Weber op een okarina. Voor het gitaarscheurwerk verwijs ik graag naar het wilde 'Electric Blue'. Het afsluitende 'Blue Titmouse' verkent dan weer de discofunk, maar is nergens banaal en klinkt heerlijk upbeat.

Zowel Sulzman als Seifert staan uitstekend hun mannetje en drukken stevig hun stempel op deze plaat. Een plaat waarop weer heel veel gebeurt en wat mij betreft wel als essentieel gezien kan worden binnen de West-Duitse jazzrockscene.