Mordred - The Dark Parade (2021)

Label: M-Theory

1. Demonic #7 (3:25)
  2. Malignancy (3:51)
  3. I Am Charlie (4:29)
  4. Dragging for Bodies (6:08)
  5. The Dark Parade (6:47)
  6. All Eyes on the Prize (5:21)
  7. Dented Lives (4:31)
  8. Smash Goes the Bottle (4:54)
avatar van milesdavisjr
26 jaar na dato komen de heren terug met dit vehikel. En het is geen earpleaser geworden. Er zijn wederom wat hip hop invloeden, hier en daar wat funky ritmes en zelfs aan een 'scratcher' is gedacht. Het is nostalgie ten top en daar is niks mee. Echter de composities klinken bleek, of worden voorzien van 'pratende' passages' zoals in I Am Charlie, dodelijk saai. Zanger Holderby heeft ook niet de voordracht om de songs naar een hoger niveau te tillen. Nu heeft Mordred mij nooit weten te overtuigen - de compositorische kwaliteiten van de heren schoten naar mijn mening te kort - en zit ik mij af te vragen wie hier op zit te wachten. Destijds nog wel inventief en bij vlagen vernieuwend, nu zit ik te luisteren naar een hele slechte herhalingsoefening. Ooit een van de vaandeldragers - hoewel rommelend in de marge - van de kruisbestuivingen die vanaf eind jaren 80 plaatsvonden in het metallandschap, tegenwoordig voegt de band echt niks toe aan het geheel. Er zijn al veel reünies geweest met wisselend resultaat, dit is echter een armoedig weerzien.

avatar van Edwynn
Mordred komt 10 jaar na alle reünies ook npg eens met iets nieuws aankakken. Ik vond het toen saai en nu nog steeds. Die hele funkhype van de 90s leverde maar weinig echt zinderende dingen op.

avatar van milesdavisjr
Dat klopt, sterker nog, funkmetal is een van de subgenres die niet een lang leven was beschoren. Waar het hem precies in heeft gezeten is mij echter een klein raadsel. Bands als Faith No More, Extreme en Living Colour hebben in de jaren 80 dan nog enige bekendheid verworven als het gaat om het implementeren van funk elementen in het hardere segment. Gemakshalve reken ik de Peppers dan even niet mee. Voor de overige bands is het toch altijd rommelen in de marge geweest. Het enige funkmetal plaatje dat nog wel eens mijn gehoorbuizen indringt is The Organization met het gelijknamige titelalbum. Met leden van Death Angel werd er met name vanuit instrumentaal oogpunt kwistig met funky riffs gestrooid, voor het overige heeft dit genre inclusief Mordred mij toch weinig fraais opgeleverd.